12.02.2015 13:44

Kamaniņu braucējiem Siguldā sezonas kulminācija

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jau ierasts, ka vienu nedēļas nogali gadā Sigulda kļūst par kamaniņu sporta pasaules galvaspilsētu. Parasti tas ir Pasaules kausa izcīņas posms, toties šogad pasākumam būs vēl skaļāks skanējums – sestdien un svētdien kamaniņu braucēji sadalīs pasaules čempionāta medaļas.

Tiesības rīkot pasaules čempionātu – neolimpiskās sezonas galvenās sacensības – Latvijai ir piešķirtas otro reizi. Šoreiz tās īpašas padarīs fakts, ka šis būs pirmais lielais pasākums kopš Siguldas bobsleja un kamaniņu trases rekonstrukcijas pabeigšanas. Uzlabojumus trasē novērtēs ne tikai sportisti (pagaidām atsauksmes par ledus kvalitāti bijušas vislabākās), bet arī 2018. gada ziemas olimpisko spēļu rīkotāju komitejas pārstāvji no Dienvidkorejas.

Paredzams, ka kopumā triju dienu sacensībās Siguldā startēs vairāk nekā 120 sportisti no 19 valstīm. Latviju pasaules čempionātā pārstāvēs 14 kamaniņu braucēji, viņu vidū liela daļa siguldiešu. Lielākās cerības, protams, saistās ar trīskārtējiem olimpisko spēļu laureātiem brāļiem Andri un Juri Šiciem, kuri šosezon divreiz kāpuši uz Pasaules kausa posma goda pjedestāla un, uzrādot stabilus rezultātus visas sezonas garumā, kopvērtējumā ieņem trešo vietu aiz divām labākajām Vācijas divnieku ekipāžām.

Preses konferencē pirms pasaules čempionāta Juris Šics bija īss un konkrēts: "Vēlamies nobraukt trīs ātrus un stabilus braucienus. Rezultāts būs pēc nopelniem." Andris piebilda: "Tāda trase, kāda tagad ir Siguldā, nekad nav bijusi. Arī citu valstu sportisti par to saka ļoti atzinīgus vārdus, vācieši pat atzina, ka Siguldā šobrīd ir labākā trase pasaulē. Pateicoties ieguldītajām investīcijām, siltais laiks trasi ietekmē mazāk nekā iepriekš. Toties svarīga būs izloze pirms sacensībām."

Tradicionāli lielas cerības uz augstu vietu saistās arī ar komandu stafešu sacensībām. Diemžēl šoreiz latviešu izredzes varētu apdraudēt krimuldietes Elīzas Tīrumas trauma – pēdējā Pasaules kausa posmā Lillehammerē viņa krītot pārrāva ceļgala saiti un, lai arī Siguldā plāno startēt, nebūs sacensībām simtprocentīgi gatava.

Pasaules čempionātā mājiniekus pārstāvēs arī Ulla Zirne, Kendija Aparjode, Alise Evelīna Mitkus, Inārs Kivlenieks, Artūrs Dārznieks, Riks Kristens Rozītis un Kristers Aparjods, kā arī divnieku ekipāžas Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš un Kārlis Krišs Matuzels/Kristens Putins. Jāpiezīmē, ka atsevišķā ieskaitē vērtēs un apbalvos arī sportistus vecuma grupā līdz 23 gadiem.

Sacensības Siguldas trasē sāksies piektdien ar priekšbraucieniem, pēc kuru rezultātiem noteiks dalībnieku starta kārtību pasaules čempionāta sacensību pirmajā braucienā pēc spēcīgāko sportistu grupas. Plkst. 18 Siguldas pilsētas Stacijas laukumā pie "Laimas" pulksteņa notiks čempionāta atklāšanas ceremonija ar parādi un izlozi.

Sestdien plkst. 10.10 sāksies sacensības divnieku ekipāžām (otrais brauciens 11.30), bet plkst. 12.30 dāmām (otrais brauciens 14.15). Apbalvošanas ceremonija plkst. 18 Siguldas Stacijas laukumā. Svētdien plkst. 10.10 paredzēts starts vīriem (otrais brauciens 12.10), plkst. 14 aizraujošās komandu stafetes sacensības un plkst. 15.30 turpat trasē laureātu apbalvošanas ceremonija.