04.11.2014 14:10

Iedzīvotāji Pierīgā sporta aktivitātes iecienījuši mazāk nekā citviet Latvijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pierīgā iedzīvotāji ar sportiskām aktivitātēm nodarbojas krietni vien retāk nekā vidēji citviet Latvijā, liecina pētījums par Latvijas iedzīvotāju iecienītākajiem sporta veidiem.

 

Pētījumā secināts, ka pēdējā gada laikā ar sportu ir nodarbojusies mazāk nekā puse jeb 42 % Pierīgas iedzīvotāju, turpretī lielākā daļa jeb 58 % Rīgas apkaimē dzīvojošo pēdējo 12 mēnešu laikā sportojuši nav.

No tiem Pierīgas novada ļaudīm, kas ar aktīvu dzīvesveidu ir draugos, 37 % atzinuši, ka ar sportu nodarbojas trīs reizes nedēļā vai biežāk, bet 27 % sporto vienu vai divas reizes nedēļā. Savukārt 13 % to dara vien divas vai trīs reizes mēnesī.

Tāpat pētījuma autori noskaidrojuši, ka Pierīgā dzīvojošie sporta aktivitātēm mēnesī iztērē vidēji lielāku summu nekā pārējā Latvijā, proti, Pierīgā sportošanai tiek atvēlēti 24,08 eiro mēnesī, savukārt pārējā Latvijā izdevumi par sporta aktivitātēm ir 20,15 eiro mēnesī. 23 % Pierīgas iedzīvotāju sporta aktivitātēm atvēl pat vairāk par 31 eiro mēnesī, bet 44 % tērē vairāk nekā 16 eiro. Savukārt 33 % naudu sportam netērē.

Kopumā Latvijā pēdējā gada laikā ar sportu nodarbojusies tikai puse jeb 48 % Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Visvairāk iedzīvotāju sporto Rīgā un Vidzemē, un aktīvāko sportotāju vidū ir vīrieši, skolnieki un studenti.

Latvijas iedzīvotāju iecienītāko sporta veidu pētījums tiek veikts jau piekto gadu, šogad to īsteno mediju aģentūra "Mindshare" sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru "SKDS".

Tāpat kā iepriekšējos gados, 2014. gadā piecu populārāko sporta veidu sastāvs nav mainījies, tomēr mainījušās to pozīcijas. Šogad pirmajā vietā ierindojies futbols/minifutbols/pludmales futbols, pakāpjoties par divām pozīcijām kopš 2012. gada un kļūstot par populārāko sporta veidu Latvijā. 2012. gadā pirmajā vietā ierindojās basketbols, kas šogad noslīdējis uz otro vietu. Populārāko sporta veidu pirmajā piecniekā ar ļoti tuviem indeksa rādītājiem iekļuvis arī volejbols/pludmales volejbols, vieglatlētika/skriešana un hokejs, apsteidzot tādus tradicionāli iecienītus sporta veidus kā riteņbraukšana, slēpošana un teniss.