24.04.2012 11:32

Latvijas pirmās līgas futbols – tagad arī Salaspilī

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Futbola skolas "Metta" audzēkņi spēlēšanai kluba "lielajā komandā" gatavojas arī Mārupē un Ķekavā.

Pērn par Latvijas futbola pirmās līgas turnīra uzvarētājiem kļuva Futbola skolas (FS) "Metta"/LU komanda, kas šogad spēlē virslīgā. Savukārt kluba dublieru komanda ieņēmusi vietu pirmajā līgā un šajā sezonā startē ar nosaukumu FS "Metta"/Salaspils sporta skola (SS)-2. Mājas spēles viņi aizvadīs Salaspils sporta skolas stadionā.

Sezonas pirmo oficiālo maču FS "Metta"/Salaspils SS-2 futbolisti aizvadīja pirmdien pret Latvijas čempionu futbola kluba "Ventspils" dublieru komandu FK "Ventspils"-2, un debijas reizē nācās piedzīvot zaudējumu 0:3 (0:1). Nākamā spēle paredzēta svētdien, 29. aprīlī, pret FK "Jelgava" otro komandu, bet 5. maijā salaspilieši pirmo reizi atrādīsies savu līdzjutēju priekšā cīņā pret FK "Tukums-2000".

"Sadarbība ar Salaspils sporta skolu mums bija jau iepriekš, taču tik cieša šogad ir pirmo reizi," stāsta FS "Metta"/LU ģenerālsekretārs Ģirts Mihelsons. "Pazinām treneri Andreju Karpovu, zinājām, ka viņam ir grupa perspektīvu jauno futbolistu un piedāvājām viņiem sadarbību. Gribējām, lai šie 1993.-95. gadā dzimušie puiši savā karjerā spertu jaunu soli un meistarību audzētu ne tikai Latvijas jauniešu čempionātā, bet jau pieaugušo sabiedrībā."

Konkrētus uzdevumus FS "Metta"/Salaspils SS-2 futbolisti no kluba vadības nav saņēmuši. Būtu jāpacīnās par iespējami augstāku vietu turnīra tabulā (uz spēlēšanu virslīgā komanda gan nepretendē), taču galvenā prasība – lai spēlētāji demonstrētu nopietnu un profesionālu attieksmi pret futbolu. Savukārt kluba vadība sola palīdzību spēļu organizācijā, informācijas un reklāmu izvietošanā u.tml. "Lai Salaspilī šos puišus zinātu un vietēji nāktu un skatītos viņu spēles," skaidro Ģ.Mihelsons.

Futbola skola "Metta" ļoti nopietni strādā pie tā sauktās futbola piramīdas veidošanas, kuras galvgalī ir profesionāla (vai drīzāk pusprofesionāla) komanda, bet apakšā – pašu jaunāko bērnu komandas, kurās aug kluba nākamie meistari.

Realizējot kluba filozofiju, kurā līdzās futbolam ļoti liela nozīme tiek pievērsta izglītības iegūšanai un saiknei starp treneri un jaunā spēlētāja ģimeni, FS "Metta" bez darbības Rīgā izveidojusi jauniešu futbola filiāles arī Ķekavā un Mārupē. Kopumā tās paspārnē šobrīd ir vairāk nekā 500 jauno futbolistu jau no četru gadu vecuma, viņu vidū arī vairāki desmiti meiteņu.

"Mēs uzskatām, ka līdz 11 – 12 gadu vecumam bērniem būtu jābūt iespējai nodarboties ar futbolu iespējami tuvāk mājām. Svarīgi, lai jauniešiem tiek radīta vide, kur sevi realizēt, un lai viņi izprot, ar kādu attieksmi ar viņiem strādā un kādu attieksmi grib sagaidīt no viņiem. Vēlāk, kad rodas nepieciešamība spert nākamo soli izaugsmē, var meklēt vietu spēcīgākā komandā tālāk no mājām, piemēram, Rīgā."

Ģirts Mihelsons pauž cerību, ka tie, kas būs izgājuši cauri visai kluba struktūrai, reiz atgriezīsies savā dzimtajā mazpilsētā un realizēs FS "Metta" filozofiju organizatoru vai treneru statusā.

Šogad Latvijas pirmās līgas turnīrā piedalīsies vēl viena Pierīgas komanda – Ķekavā bāzētais futbola klubs "Auda".