17.06.2014 10:33

Babītē aizvadītas Baltijas līgas pirmās sacensības iejādē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Babītē aizvadītas Baltijas līgas pirmās sacensības iejādē Latvijas Jātnieku federācija

No 13. līdz 15. jūnijam Babītes pagasta Vīkuļos, zemnieku saimniecībā "Upeslejas", notika pirmās Baltijas līgas sacensības iejādē, kuras rīkoja Jātnieku sporta klubs "Temperaments" sadarbībā ar Latvijas Jātnieku federāciju.

Šādu sacensību sarīkošana bija Latvijas, Igaunijas un Lietuvas jātnieku federāciju kopīga iniciatīva, sarunās par turpmāku sadarbību iesaistot arī Somijas, Polijas un Baltkrievijas kolēģus. Pagaidām apstiprināta nākamo posmu norise Igaunijā no 18. līdz 20. jūlijam un Lietuvā no 15. līdz 17. augustam.

Šo sacensību mērķis ir veicināt iejādes disciplīnas attīstību katrā no valstīm, apzināt labākos sportistus mūsu reģionā, veicināt sadarbību starp nacionālajām federācijām, sagatavot visu vecuma grupu sportistus turpmākai starptautiskai konkurencei, kā arī sniegt nacionālo valstu tiesnešiem vērtīgu pieredzi, tiesājot citās valstīs. Pēdējā dienā notika praktiskais seminārs, kuru vadīja FEI tiesnese Karina Krugere no Dānijas.

Sacensības notika septiņās vecuma un meistarības grupās, vērtējot kopā divu dienu sniegumu.

Prestižākajā, pieaugušo konkurencē, sportistes sacentās Mazās balvas un Vidējās balvas I summā. Pārliecinoši, sasniedzot augstāko rezultātu abās shēmās, uzvarēja sportiste no Lietuvas Sandra Sisojeva ar zirgu Forvater – 139,91 %. Otro vietu izcīnīja igauniete Age Luha ar Diamond in Black – 134,77 %. Trešo rezultātu summu sasniedza Latvijas pārstāve Terēze Rozenberga ar Kivi – 134,05 %.

Citās grupās uzvaras kopvērtējumā izcīnīja: jaunie jātnieki (III grupa) – Marija Bogačeka ar Double Power (Latvija); atvērtā klase (M) – Getere Kangura ar Ashwan (Igaunija); juniori (L) – Laura Ivanova ar Radamiru (Latvija); atvērtā klase (L) – Sandra Sisojeva ar Siesta (Lietuva); bērni (A) – Trīna Katela ar Mari (Igaunija); atvērtā klase (A) – Līga Ģile ar Gundegu (Latvija).

"Jau labu laiku vēlējāmies atjaunot Baltijas valstu sacensības, lai tās risinātos posmos katrā no dalībvalstīm. Šogad iesaistījās tikai Lietuva un Igaunija, bet interesi izrādījušas arī Polijas, Baltkrievijas un Somijas federācijas. Pārliecinājām Latvijas Jātnieku federāciju (LJF), ka mūsu klubs var uzņemties šo sacīkšu rīkošanu. Tam piekrita arī kluba prezidente un sporta bāzes īpašniece Agnese Kukaine," LJF preses dienestam pauda jātnieku sporta kluba "Temperaments" viceprezidente Inita Krīgere.

"Mūsu jātnieku federācija daudz palīdzēja organizatoriskā jomā, sagatavoja sacensību nolikumu, nodrošināja tiesnešus. Savu ieguldījumu deva arī citi iejādes klubi, sponsori un sadarbības partneri. Mums šķiet, ka sacensības ir izdevušās. Protams, ir daži sīkumi, kas neizdevās, taču tas nāks ar pieredzi. Ar visu nepieciešamo trīs dienu uzturēšanās laikā bija jānodrošina daudz dalībnieku, jo ieradās 57 zirgi."

Jātnieku sporta kluba "Temperaments" prezidente un zemnieku saimniecības "Upeslejas" vadītāja Agnese Kukaine bija apmierināta ar sacensību norisi, taču atzina, ka tās sarīkot nav bijis viegli:

"Divus gadus mūsu klubs vispār nebija rīkojis sacīkstes, un daudz kas bija aizmirsies, taču, tā kā ieradās Igaunijas un Lietuvas komandas, vēlējāmies izdarīt visu iespējami labāk. Bija pagrūti koncentrēties, jo arī pati piedalījos sacensībās. Pirms diviem gadiem "Leader" projekta ietvaros ar 60 % atbalsta intensitāti izmantojām Eiropas Savienības finansējumu un izveidojām kvalitatīvu laukumu ar automātisko laistīšanu. Segumam tik liela slodze bija pirmā nopietnā pārbaude, un šis darbs ir attaisnojis sevi. Tā kā iejādes sacensības praktiski notiek tikai sporta centrā "Kleisti", mums ir ļoti nozīmīgi šie pirmie lielie svētki savā sporta bāzē."

Latvijas Jātnieku federācijas Iejādes sekcijas vadītāja Anita Mangale: "Pozitīvākais ir tas, ka pēc daudziem gadiem ir atjaunota Baltijas līga. Tas ir nozīmīgs un vērtīgs pasākums, kas noteikti dos ieguldījumu mūsu sportistu izaugsmē nākotnē. Protams, daudz darba vēl jāiegulda, jāprecizē nolikums un jānoskaidro, kas jādara vēl labāk. Bet šis ir sākums, un nav jāskatās atpakaļ, bet jāiet uz priekšu. Paldies sporta klubam "Temperaments", kas uzņēmās risku rīkot šīs sacensības un paveica to, pārspējot savas reālās iespējas! Paldies Kukaiņu un Krīgeru ģimenēm, viņu palīgiem. Šī ir Baltijas līgas "ieskrējiena" sezona, rudenī izvērtēsim pozitīvo un trūkumus, noteiksim, kas jādara citādi, lai pasākuma latiņu celtu augstāk."