18.02.2014 15:13

FOTO: Kristaps Zvejnieks no apakšveļas līdz zābakiem

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jautāts, vai pilnā ekipējumā nav sajūta kā kosmonautam, Kristaps atsmej, ka jau pieradis. ”Protams, iesācējam nebūtu ērti.” Jautāts, vai pilnā ekipējumā nav sajūta kā kosmonautam, Kristaps atsmej, ka jau pieradis. ”Protams, iesācējam nebūtu ērti.” Ieva Karlsberga

Trešdien Latvijas labākais kalnu slēpotājs mārupietis Kristaps Zvejnieks stāsies uz starta ziemas olimpisko spēļu milzu slaloma sacensībās.

Portālam "Apriņķis.lv" bija iespēja ielūkoties Kristapa ģērbtuvē un vērot viņa gatavošanos treniņam neilgi pirms došanās uz Sočiem.

Zeķes nes veiksmi


"Man ir bijušas zeķes, ko vilku kādus sešus gadus un uzskatīju tās par laimīgajām. Bet tagad tās ir tik vecas un saplēstas, ka neizskatās diez cik laimīgas, un tajās pat saltu kājas" velkot "XSocks" firmas zeķes, smej Kristaps un piebilst, ka zeķu firmai nav nozīmes, galvenais, lai tās būtu ērtas. Arī vecās tās pašas firmas zeķes bijušas tik ērtas, ka simboliski uzskatījis tās par veiksmīgajām. "Ja kādreiz ir paveicies ar labu startu, cilvēki mēdz lietām, kas bijušas mugurā, piedēvēt veiksmi. Tā man bija ar tām nu jau caurajām zeķēm."

"Šīs zeķes Latvijā nav nopērkamas. Tās skaitās sporta zeķes, lai gan nav pašas profesionālākās un labākās," saka Kristaps un piebilst, ka ilgi tādas meklējis. "Zeķēm jābūt pieguļošām un apspiedošām, arī siltām un ar polsterējumu papēža aizmugurē," turpina Kristaps un atklāj, ka kājas salst arī vislabākajās zeķēs.

"Kājas salst vienmēr. Nav izdomātas tādas zeķes, kurās nesaltu. Arī sacensībās. Turklāt kājas ir ļoti grūti sasildīt, atšķirībā no rokām, kuras izvicinot atgūst siltumu," mītu par to, ka kājas salst tikai "slēpošanas tūristiem" apgāž Kristaps. "Tieši sportistiem salst vairāk, jo zābaki ir daudz cietāki un ciešāki."

Apakšveļa ar kompresijas efektu


Arī termobiksēm jābūt nospiedošām jeb ar kompresijas efektu. "Tās ir izstrādātas tā, ka spiež uz asinsvadiem un paātrina asins cirkulāciju, tādējādi apgādājot muskuļus ar asinīm un nodrošinot siltumu." Kristaps ir iecienījis "Kjus" firmas termokreklu, ko var nopirkt arī Latvijas sporta veikalos. Tas ir mazliet spiedošs, ar kompresiju un labi silda.

"Veļai ir jābūt siltai un pieguļošai, jo tai virsū tiek vilkts tikai apspīlētais slēpošanas kostīms," stāsta Kristaps, velkot mugurā treniņu kostīmu, kas no biežās lietošanas jau stipri padilis. "Sacensībās es braucu ar citu, labāku kostīmu, ko, tāpat kā citu apģērbu, nodrošina Latvijas Slēpošanas savienība." Treniņu kostīmam pa virsu Kristaps uzvelk šortus un vesti. "Lai siltāk."

Drošie cimdi


"Cimdi ir ērti un silti, un man tie patīk tieši tāpēc, ka tiem ir "bruņu" kārta, kas aizsargā pret triecienu pa slaloma mietiem."

Zābaki ar diviem piegājieniem


Zābaki ir tik cieti, ka jāvelk divās kārtās – vispirms "zeķi", tad pašu plastmasas zābaku.

Viltīgie aizsargi


"Šie ir ļoti labi karbona aizsargi. Tos ir grūti iegūt, Latvijā tie nav nopērkami. Karbona aizsargi mietus atsit citādāk nekā plastmasas, tie it kā paslīd garām mietam nevis atsitas."



Arī muguras aizsargs ir īpašs – tas ir lokans, var pat sarullēt, bet kad tam uzsit, tas kļūst ciets, skaidro Kristaps. "Kamēr aizsargs ir pie muguras, tas ir silts un lokās, bet, tiklīdz kaut kur uzsitīšu, tas kļūs ciets un labi aizsargās."

Bez ķiveres nedrīkst!


"Šī lieta gan man bieži mainās, jo to man nodrošina sponsori," velkot aizsargķiveri, saka Kristaps. "Kādu iedod, tādu velku. Piemēram, tagad "Uvex" firma iedevusi tieši slalomam paredzētu ķiveri."

Jautāts, vai ķivere tiešām jālieto arī slēpojot Latvijas kalnos, Kristaps ir tiešs: "Obligāti! Nekad nevar zināt, kas var gadīties, un neveiksmīgs kritiens var būt liktenīgs."

Brilles visiem gadījumiem


Kristaps bieži maina aizsargbrilles, un galvenais nosacījums, lai tām ir laika apstākļiem atbilstoši stikli un tās būtu no tās pašas firmas kā ķiveres. "Jo tad tām sakrīt izliekuma formas," paskaidro Kristaps un piebilst, ka, lai nebūtu jāmaina stikliņi atbilstoši apstākļiem, viņam ir vairākas brilles.

"Caurspīdīgie stikli domāti slēpošanai tumšajā laikā, bet spoguļstikli – saulei. Protams, ikdienas slēpotājs nepirks vairākas brilles, tāpēc var lietot oranžos stiklus, kas skaitās universālie."