05.02.2014 17:24

FOTO: Zvejnieks pēc loma dosies uz Sočiem

Autors  Ivo Jirgens, Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunajiem kluba "Virsotne” slēpotājiem no Mārupes, Rīgas un Ādažiem treniņā Siguldas Pilsētas trasē bija iespēja kopā ar Kristapu Zvejnieku sagatavot trasi un ieklausīties olimpieša padomos. Jaunajiem kluba "Virsotne” slēpotājiem no Mārupes, Rīgas un Ādažiem treniņā Siguldas Pilsētas trasē bija iespēja kopā ar Kristapu Zvejnieku sagatavot trasi un ieklausīties olimpieša padomos. Alberts Linarts

Teju trešā daļa no Latvijas olimpiskās delegācijas Soču ziemas olimpiskajās spēlēs būs Pierīgas novadu pārstāvji. Turklāt ne tikai no ziemas sporta galvaspilsētas Siguldas.

Pirms 2010.gada Vankūveras ziemas olimpiskajām spēlēm kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks ielēca olimpiskās delegācijas "pēdējā vagonā", un no 18 gadus vecā mārupieša neviens lielus varoņdarbus negaidīja. Četru gadu laikā Kristaps ir pierādījis, ka uz Kanādu nebrauca kā tūrists, un ir nostiprinājies Latvijas labākā kalnu slēpotāja statusā, ko vēlreiz cer apliecināt Sočos.

"Olimpiskajām spēlēm gatavojos četrus gadus, jau kopš Vankūveras. Faktiski visu, ko gribējām, esam izdarījuši. Katru gadu rezultāti kļūst labāki – starpība no vadošajiem sportistiem samazinās, iegūstu arvien labākus starta numurus, kam kalnu slēpošanā ir ļoti liela nozīme, nākusi klāt pieredze. Var teikt, ka teorētiski Sočiem esmu gatavs. Pēdējos mēnešos bija nelielas problēmas ar muguru un plecu, bet tās vairāk ietekmēja treniņus, ne sacensības," portālam "Apriņķis.lv" pauda Kristaps.

Visu vai neko
Šosezon piecās no pēdējām sešām starptautiskajām sacensībām, ieskaitot divus Pasaules kausa izcīņas posmus, Kristaps nav sasniedzis finišu. Taču tā noteikti nav uzskatāma par vājuma pazīmi, drīzāk par pagaidām neīstenotām ambīcijām. "Esmu sapratis, ka augstākā līmeņa sacensībās ar vienkāršu nobraukšanu pa kalnu nekas prātīgs tāpat nesanāks, tāpēc ir jāiet uz "visu vai neko". Cenšos, cik varu, lai pirmajā braucienā iekļūtu starp trīsdesmit labākajiem un kvalificētos otrajam braucienam. Pēdējās sacensībās arī ir pietrūcis veiksmes – te saplīst nūja, te nokrīt slēpe. Savukārt treniņos ir gājis ļoti labi," skaidroja olimpietis.

Sočos mārupietis startēs divās kalnu slēpošanas tehniskajās disciplīnās – 19.februārī milzu slalomā un 22.februārī slalomā. Kristaps neplāno atteikties no nospraustā mērķa un tēmēs uz vietu starp trīsdesmit labākajiem. Vismaz slalomā, kas ir viņa spēcīgākā disciplīna. "It kā jau olimpiskās spēles ir reizi četros gados un braukt mājās bez finiša un izcīnītas vietas nebūtu patīkami. Tomēr ir grūti nospraust robežu starp iešanu uz visu banku un drošu nobraukšanu. Uz vietas būs jāizvērtē visi apstākļi un tad jāizvēlas pareizākais plāns."

Par to, kas gaidāms spēļu norises vietā, Kristapam Zvejniekam ir visai aptuvena nojausma, taču no neoficiāli sarunās dzirdētā diez cik labas atsauksmes viņš neesot saklausījis – tieši sniega un trašu ziņā. "Mums derētu, ja būtu vismaz nulle grādu. Ja būs plus seši, kā bija pirms pāris dienām, nenāks par labu ne man, ne citiem kalnu slēpotājiem. Īpaši tiem, kam būs jābrauc ar pēdējiem starta numuriem pa izdangātu trasi."

Izbaudīt olimpisko spēļu atmosfēru šoreiz Kristapam laika nebūs daudz. Vankūverā pirms četriem gadiem viņš uz vietas uzturējās visu olimpisko spēļu laiku, bet šoreiz Sočos būs tikai nedēļu. "Iebraukšu trīs dienas pirms pirmajām sacensībām, tad vēl treniņi, tad sacensības, brīva sanāks tikai pēdējā diena. Redzēs, vai izdosies pasekot līdzi kādam citam no mūsējiem."

Iedvesmo mazos slēpotājus
Īsajā uzturēšanās brīdī mājās starp sacensībām Eiropā Kristaps Zvejnieks otrdien aizvadīja kopīgu treniņu ar sporta kluba "Virsotne" slēpotājiem uz kalna Siguldas Pilsētas trasē.

"Šodien jaunajiem slēpotājiem ir iespēja trenēties kopā ar augsta līmeņa sportistu un redzēt trases uzlikšanas procesu, uzzināt noteikumus uz kalna. Protams, tas nav ikdienas treniņš, bet gan nedaudz svinīgs, jo bērniem ir iespēja redzēt Kristapu darbībā, nevis tikai TV ekrānā," kopējā treniņa būtību skaidroja Kristapa mamma un trenere Jana Zvejniece.

"Kristaps pārsvarā trenējas Austrijā un Latvijā nav tik bieži. Šoreiz viņš ir atbraucis uz piecām dienām, un, tāpat kā vienmēr, kad ir Latvijā, trenējas Siguldā, Pilsētas trasē un Kordes kalnā. Abas trases ir ļoti atsaucīgas un labprāt ļauj Kristapam uzlikt treniņu trasi, kas ir norobežotas un tajā brīdī kvalitatīvi sagatavotas. Pēc šodienas treniņa Kristaps vēl divas dienas trenēsies Kordes kalnā," pastāstīja kluba "Virsotne" un Kristapa trenere.

Fotogalerijā apskatāmas Ievas Karlsbergas uzņemtās bildes.