25.01.2014 16:44

FOTO: Siguldā bez medaļām, bet ar optimismu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Siguldā bez medaļām, bet ar optimismu Krišjānis Grantiņš

Pasaules kausa izcīņas posma un Eiropas čempionāta pirmajā dienā Siguldā Latvijas kamaniņu braucējiem neizdevās izcīnīt godalgas.

Taču sasniegtās vietas un atsevišķos braucienos uzrādītie rezultāti sportistos vieš optimismu pirms gaidāmajām ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos.

Šici piektie Eiropā

Divnieku ekipāžu sacensībās siguldiešu galvenās cerības Andris un Juris Šici pirmajā braucienā bija sestie ātrākie (41,857 sekundes), bet otrajā ar piekto labāko rezultātu (41,785) pakāpās vēl par vienu pozīciju. Piektā vieta Šiciem sanāca arī Eiropas čempionāta vērtējumā, jo nevienai no Ziemeļamerikas ekipāžām viņus apsteigt neizdevās.

Uzvarētājiem Kristianam Oberštolcam un Patrikam Gruberam brāļi zaudēja 0,254 sekundes, bet no bronzas medaļām, kas tika austriešiem Peteram Pencam un Georgam Fišleram, viņus šķīra 0,175 sekundes.

Finiša zonā runīgāks šoreiz bija Andris Šics. "Gan braucieni, gan rezultāts un vieta mums ir diezgan labi. Iepriecina tas, ka samazinās atstarpes no labākajām ekipāžām. Aukstais laiks, kas bija Ziemeļamerikas posmos, palīdzēja sagatavoties šodienas salam. Konkurence Eiropas čempionātā ir milzīga, un fakts, ka esam turpat blakus labākajiem, priecē. Arī ar piekto vietu Pasaules kausa posmā varam būt apmierināti, jo tas nozīmē, ka Sočos varēsim startēt labāko grupā. Salīdzināt šos rezultātus ar to, kā varētu būt olimpiskajās spēlēs, gan nav jēgas, jo tur ir pavisam citāda trase un būs citi apstākļi. Līdz Sočiem vēl ir palikuši šādi tādi darāmi sīkumi treniņos un ar kamanām."

Otrā Latvijas ekipāža Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš pirmo braucienu veica ar acīmredzamām kļūdām un ieņēma tikai 14. vietu, taču otro veica lieliski (sestais rezultāts) un pēc tam labu brīdi sala televīzijas kameru priekšā tābrīža līderiem paredzētajā vietā. Beigās sanāca devītā vieta Pasaules kausa posmā un astotā Eiropas čempionātā.

"Atklāti sakot, pirmais brauciens izdevās ellīgi slikts, bet otrais – ellīgi labs. Taču, lai kāptu uz goda pjedestāla vai būtu vismaz tuvu tam, ir jānobrauc divi labi braucieni. Kamanas slīd labi, viss ir pašu galvās – lai viss izdotos, tās jāsakārto," atzina Pēteris Kalniņš.

Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā brāļi Šici finišēja devītajā vietā, bet Gudramovičs un Kalniņš četrpadsmitajā vietā.

Septītā un piecpadsmitā
Dāmu sacensībās krimuldiete jeb, kā pati sevi ar smaidu apzīmēja, raganiete Elīza Tīruma pirmajā braucienā uzrādīja 11. rezultātu (42,423 s) un šo pozīciju saglabāja arī pēc otrā (42,189 s). Uzvarētājai amerikānietei Keitai Hansenai Elīza zaudēja 0,636 sekundes, bet Eiropas čempionāta ieskaitē viņa ieņēma septīto vietu nepilnu pussekundi aiz čempiones Natālijas Horevas no Krievijas.

"Apmierināta esmu tikai daļēji, jo vienmēr var labāk. Bija ļoti ātra trase, ļoti lieli ātrumi, liels spiediens, sevišķi trases lejas daļā," Elīza atzina, ka apstākļi sestdien nav bijuši viegli. Un diezgan grūti gājis arī visu sezonu. "Kamanas it kā iet, bet vienmēr gadās kaut kādi iemesli, kāpēc rezultāti nav tādi, kādus gribētos. Bet nevienu citu jau nevaru vainot, izņemot pati sevi. Kopumā tomēr liekas, ka pēdējā laikā viss iet uz augšu. Vienubrīd pārliecība bija pazudusi, bet nu pamazām atkal atgriežas."

Tīruma atzīst, ka sezonas izskaņu pavadīt mājās un Soču ziemas olimpiskajām spēlēm gatavoties uz vietas ir liels pluss. "Te varu dzīvot mierīgi, nav lieka stresa un sajūtas, ka trūkst māju un tuvo cilvēku." Starp citu, to pašu bilda arī Juris Šics, atzīstot, ka mājas sajūta un tuvinieki blakus ļauj mierīgi gatavoties sezonas kulminācijai. "Turklāt ceļš uz Sočiem tieši no mājām būs emocionālāks," piebilda Juris.

Siguldietei Ullai Zirnei šis bija pirmais Eiropas čempionāts pieaugušo konkurencē. Īpašas šīs sacensības tādēļ gan neesot bijušas: "Visās sacensībās izjūtas ir apmēram līdzīgas. Bija pāris mazu kļūdiņu, žēl, ka neizdevās saglabāt pirmajā braucienā iegūto vietu. Jānoskatās video, gan jau pamanīšu vēl kādas nianses, tomēr likās, ka braucieni nebija tik slikti."

Pirmajā braucienā siguldiete finišēja pēc 42,750 sekundēm un tobrīd ieņēma 19. pozīciju, bet otrajā, lai gan nobrauca vēl par 0,05 sekundēm ātrāk un otrreiz vienas dienas laikā laboja personisko rekordu Siguldas trasē, tomēr kopvērtējumā divas vietas zaudēja. Eiropas čempionāta ieskaitē Zirnei 15. vieta.

"Eiropas junioru čempionātā pirms pāris nedēļām Siguldā ledus bija daudz mīkstāks, ātrumi mazāki, līdz ar to bija vieglāk nobraukt. Tomēr personiskais rekords trasē ir labs rādītājs. Sočus gaidu ar pozitīvām emocijām, patiesībā nevaru pat sagaidīt. Trase man ļoti patīk. Līdz tam gan vēl ir Eiropas junioru čempionāts, jau svētdien braucu uz Insbruku. Domāju, ka arī tur visam vajadzētu būt kārtībā. Tā ir viena no manām iecienītākajām trasēm. Šī man bija pirmā sezona pieaugušo konkurencē, lielākajā daļā trašu man braucieni izdevās diezgan labi, tāpēc kopumā sezonu vērtēju pozitīvi," Ulla ir noskaņota optimistiski.

Pasaules kausa izcīņas noslēguma kopvērtējumā E. Tīruma ierindojās 15. vietā, bet U. Zirne, nestartējot divos posmos, finišēja 26. pozīcijā.

Pasaules kausa izcīņas pēdējais posms un Eiropas čempionāts turpināsies svētdien. Plkst. 9.35 plānoti pirmie braucieni vīriem (otrie 11.10), bet 13.40 notiks komandu stafetes sacensības, kas acīmredzot būs mājinieku reālākā izdevība cīnīties par medaļām. Skatītājiem ieeja par ziedojumiem SOS Bērnu ciematam.