20.01.2014 15:50

Riteņbraukšanai Ķekavas novadā jākonkurē ar florbolu, futbolu un basketbolu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas Riteņbraukšanas federācija, turpinot ielūkoties Latvijas šosejas riteņbraukšanas centros, piedāvā plašāku apskatu par aktualitātēm Ķekavas novada sporta skolā.

"Riteņbraukšana Ķekavas novadā tā nopietni sākās 2011. gadā, kad pārgāju no Rīgas Riteņbraukšanas skolas ar visiem saviem audzēkņiem. Visi esam Ķekavas novada iedzīvotāji, tāpēc ir loģisks šāds turpinājums, ja pašiem ir sava sporta skola un nav jāveic norēķini starp pašvaldībām par mācību iestāžu izmantošanu," stāsta treneris Uldis Puzaks.

"Uzskatu, ka viena no vislielākajām problēmām ir demogrāfiskā – trūkst veselīgu un sportot gribošu bērnu. Manā rīcībā pamatā ir divas skolas, kur varu meklēt un aģitēt bērnus nākt nodarboties ar riteņbraukšanu. Viena ir Baložu vidusskola, otra – Ķekavas vidusskola. Abās vietās ir jākonkurē ar florbolu, futbolu un basketbolu, kur var trenēties jau no pirmās klases. Riteņbraukšanas attīstību nākotnē vēl nevaru prognozēt."

U. Puzaks ar jauno riteņbraucēju trenēšanu nodarbojas sešus gadus. "Dažādu apstākļu sakritības dēļ nācās mainīt dzīves virzību no komercijas uz sporta pedagoga amatu, bet aizraušanās ar riteņbraukšanu man ir no bērnības, kad pats startēju Latvijas PSR šosejnieku izlasē Ernesta Pūces un Aleksandra Pavlova vadībā."

Treniņu procesā ziemas periodā uzsvars tiek likts uz vispārējo fizisko sagatavotību. "Darām visu pa mazliet. Lielākoties treniņu specifiku nosaka laika apstākļi. Ja var braukt ar riteni pa āru, braucam, ja nevar, skrienam, vingrojam, cilājam stieņus, spēlējam futbolu. Tāpat braucam uz trenažieriem, dodamies uz Siguldu paskriet pa trepītēm, bet pēc tam Inčukalna sporta centrā peldam."

Šobrīd Ķekavas novada sporta skolā viņa vadībā trenējas seši jaunieši, viena jauniete un 12 zēnu vecuma grupas braucēji, taču treneris cer uz vēl vairāk sportot gribošiem audzēkņiem: "Droši aicinu rakstīt elektroniskā pasta vēstuli uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Laipni gaidīti visi uzvarēt gribošie jaunieši, zēni un meitenes. Jārēķinās ar smagu nopietnu darbu un attieksmi. Ir jābūt motivētam strādāt uz mērķi. Ar šosejas riteņbraukšanu saistītus treniņus nopietnāk būtu jāsāk no 12–13 gadu vecuma."

Pagājušajā gadā Ķekavas jaunie riteņbraucēji ļoti sekmīgi cīnījušies ne tikai kalnu riteņbraukšanas (MTB), bet arī šosejas sacensībās zēnu un jauniešu grupās. SEB MTB maratona kopvērtējumā M14 grupā uzvarēja Kristofers Bindemanis, jauniešu grupā trešais bija Niklāvs Boļšis. Latvijas čempionātā kritēriju braucienā otrais bija Vladlens Gurkins, bet trešais K. Bindemanis. Pavasara meistarsacīkstēs Dobelē Gurkins uzvarēja, bet K. Bindemanis bija otrais. Šie abi sportisti ieguva godalgas arī Latvijas čempionātā MTB krosā un rudens velokrosā.

"Es to skaidrotu tikai un vienīgi ar ieguldīto darbu, gribasspēku un talantu, cik nu katram tas ir. Tāpat mūsu rīcībā ir arī teicams inventārs, par kura esamību izsaku lielu pateicību Ķekavas novada sporta skolas direktorei Vitai Mikitanovai. Šie visi faktori kopumā veido rezultātu. Pašreiz top svaigi izremontēta un aprīkota velobāze, kas būs atsevišķā ēkā Baložos. Par to mums ir atkal jāpasākas sporta skolas direktorei un Ķekavas novada domei. Ceru, ka viss būs vēl labāk nekā līdz šim," gandarīts ir treneris U. Puzaks.