13.12.2013 16:24

FOTO: Sumina Pierīgas sportiskākos novadus, čempioni – mārupieši

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Sumina Pierīgas sportiskākos novadus, čempioni – mārupieši Ivo Jirgens

Piektdien Pierīgas izglītības, kultūras un sporta pārvaldes zālē tika sveikti Pierīgas novadu komplekso sporta spēļu kopvērtējuma pirmo sešu vietu ieguvēji.

Šogad, apsteidzot pagājušā gada čempionus Babītes novada sportistus, pirmo vietu izcīnīja Mārupes novads.

Pierīgas novadu sporta spēles sākās ar dambretes turnīru šāgada februārī, turpinājās ar sacensībām šahā, novusā, galda tenisā, telpu futbolā, orientēšanās sportā, florbolā, vieglatlētikas krosā, šautriņu mešanā, basketbolā vīriem, peldēšanā, volejbolā vīriem un dāmām, kā arī zolītē. Augustā notika arī tradicionālās pašvaldību darbinieku sporta spēles.

Atbilstoši spēļu nolikumam, kopvērtējumā tika ņemti vērā 10 labākie no 15 rezultātiem, un par šāgada Pierīgas novadu sporta spēļu čempionu kļuva Mārupes novads (171 punkts). Tikai seši punkti mazāk un otrā vieta tika pagājušā gada kopvērtējuma uzvarētājiem Babītes novada pārstāvjiem, kas vienīgie piedalījās visās 15 sacensībās, trešā vieta – Ropažu novadam (162 p.). Vēl pirmajā sešniekā iekļuva Baldones (150), Saulkrastu (147,5) un Stopiņu (132) novadi.

"Mērķis Pierīgas sporta spēlēs bija saglabāt vietu trijniekā, pērn bijām otrie aiz Babītes novada. Pirmā vieta bija patīkams pārsteigums, jo vairāk tāpēc, ka cīņa par uzvaru ritēja līdz pēdējam mirklim," pēc čempionu kausa saņemšanas atzinās Mārupes sporta centra vadītāja Silvija Bartuševiča. "Pēdējās sacensībās zolītes turnīrā izcīnīt pirmo vietu būtu lieliski, bet ar to vēl bija par maz – vajadzēja, lai galvenos konkurentus citi pastumj uz leju un lai viņi zaudē kopvērtējuma punktus. Vēl pusdienlaikā bija skaidrs tikai tas, ka kopvērtējuma trijniekā būsim, bet uzvara nāca tikai pašās turnīra beigās. Mēdz runāt par sportisko veiksmi – šoreiz tā bija mūsu sabiedrotā."

Papētot Pierīgas sporta spēļu rezultātus, var manīt, ka gadu mārupieši iesāka diezgan pieticīgi, taču rudens turnīros strauji uzlaboja situāciju un beigās izrāvās visiem priekšgalā.

"Gāja mums šogad visādi – vai nu bijām trijniekā vai arī kaut kur pie beigām. Ir sporta veidi, kas mūsu novadā ir populāri, bet ir arī tādi, kas nav attīstīti. Bet tā jau ir arī citos novados. Piemēram, šaham, dambretei un citām galda spēlēm Mārupē nav senu tradīciju," skaidro S. Bartuševiča.

"Mēs zinājām, kuros sporta veidos esam stipri, tāpēc par gada sākumu daudz neuztraucāmies. Jā, divos turnīros mūsu komandas pievīla, cerējām, ka viņiem būs augstāka vieta. Vēl ir vairāki turnīri, piemēram, basketbolā, kur cīņa ir ļoti sīva un rezultātus prognozēt praktiski nav iespējams. Re, carnikavieši pagājušajā gadā bija ļoti spēcīgi, bet šogad pat neiekļuva finālturnīrā. Taču tāds nu ir amatieru sports, cilvēki ar to nodarbojas hobija pēc, varbūt arī novada vārdā, bet nav sviru, ar kurām viņus piespiest to darīt."

Zīmīgi, ka Mārupes novads uzvarēja arī šāgada Pierīgas pašvaldību darbinieku sporta spēlēs, kas ir viens no piecpadsmit novadu sporta spēļu posmiem. "Tas mums pašiem bija patīkams pārsteigums, jo daļa dalībnieku bija atvaļinājumā, daži bija saslimuši, tāpēc komandu nokomplektēt nebija nemaz tik viegli. Turklāt jāņem arī vērā, ka ikdienā šie cilvēki nodarbojas ar pavisam citām lietām un, piemēram, lodi nav grūduši kopš skolas laikiem. Bet izrādījās, ka varam!"

S. Bartuševiča apstiprina, ka jaunu impulsu sporta attīstībai novadā devis pirms gada pie Mārupes vidusskolas atklātais sporta komplekss. "Bez visa cita tā ir arī reklāma mūsu novadam. Pirmkārt, vairākas Latvijas Basketbola līgas lielās komandas bez savām mājas zālēm vērsās pie mums, tas savukārt nozīmē televīzijas un interneta pārraides no spēlēm. Tas sekmē Mārupes novada atpazīstamību. Otrkārt, mārupieši augsta līmeņa spēles var skatīties klātienē, ieejas maksa ir simboliska. Treškārt, mūsu mazie basketbolisti ir iesaistīti šajos pasākumos, viņi lielajiem padod bumbas, skatās un mācās. 1998. gadā Mārupē sporta lietas sākām praktiski no nulles. Un tad gadu gaitā, mainoties paaudzēm, esam gājuši uz augšu. Pamazām arvien vairāk sporta nodarbībās iesaistījām iedzīvotājus, tagad sportot gribētāji no citām vietām jau nāk pie mums."

Piektdien tika sumināti ne tikai sportiskākie Pierīgas novadi, bet arī novadu sporta dzīves vadītāji un organizētāji. Īpašu pateicību izpelnījās Babītes, Mārupes un Mālpils pārstāvji, kuru sporta bāzēs šogad notika pa pieciem sporta spēļu pasākumiem.