05.12.2013 16:13

Ķekaviete pasaules florbola čempionātā cer nesēdēt starp rezervistēm

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekaviete pasaules florbola čempionātā cer nesēdēt starp rezervistēm Latvijas Florbola savienība

Latvijas dāmu florbola valstsvienības sestdien Čehijā aizvadīs pirmo pasaules čempionāta spēli. Izlases sastāvā iekļautas divas florbola kluba "Ķekava" un viena "Ķekavas Bulldogs" komandas spēlētāja.

Latvijas valstsvienības treneri Jānis Freivalds un Jānis Dainis komandas sastāvā iekļāvuši 17 laukuma spēlētājas un trīs vārtsardzes. Viņu vidū būs FK "Ķekava" uzbrucējas Elīza Elizabete Bērziņa un Gundega Vancāne, kā arī tikai 16 gadus vecā Latvijas virslīgas čempionāta rezultatīvākā spēlētāja un virslīgas mēneša labākā spēlētāja oktobrī "buldodze" Inga Ametere, kura sniegusi interviju portālam "floorball.lv".

"Līdz pat pēdējam brīdim neticēju, ka izdosies tikt Latvijas izlasē startam pasaules čempionātā. Lai arī cik sekmīga man būtu šī sezona "Ķekavas Bulldogs" rindās, taču izdevās gan apliecināt sevi Latvijas U-19 izlases sastāvā, gan arī vēl "ielēkt" lielajā izlasē," gandarīta par sasniegto ir I. Ametere, kura būs viena no sešām debitantēm valstsvienībā. "Florbola karjeras laikā ar tik lielu slodzi vēl man nebija nācies sastapties. Pēc atgriešanās no Čehijas jau kādu laiku būs mierīgāk, bet līdz brīdim, kad sāksies gatavošanās U-19 čempionātam."

Inga Latvijas izlasē pagaidām aizvadījusi tikai četras spēles šoruden starptautiskā turnīrā Vācijā, kur viņas kontā bija pieci rezultativitātes punkti – trīs vārti un divas rezultatīvas piespēles (sestais rādītājs komandā).

"Nav šaubu, ka vairumam Latvijas izlases spēlētāju ir ļoti liela starptautisko spēļu pieredze, taču, par spīti tam, arī es vēlos gūt vārtus, izpildīt rezultatīvas piespēles un sekmīgi cīnīties aizsardzībā," apņēmību pauž Ametere. "Noteikti uz Čehiju nedošos ar mērķi sildīt rezervistu soliņu. Man jāparāda tāda spēle, lai varētu sevi saukt par pilntiesīgu valstsvienības florbolisti. Pirms iekļaušanās valstsvienības darbībā noteikti biju nobijusies, jo tomēr biju vienīgā "Ķekavas Bulldogs" pārstāve. Prieks par to, ka meitenes uzreiz mani pieņēma savā saimē."

Interesanti, ka 1997. gada maijā, kad pašreizējā izlases dalībniece Baiba Juruša debitēja pasaules čempionātā Somijā (šogad viņa piedalīsies jau devītajā turnīrā), Inga Ametere vēl nebija piedzimusi. "Prognozēju, ka pamazām florbolā tomēr izaugs arvien vairāk talantīgu meiteņu, kuras ievērojami palielinās konkurenci uz vietu izlasē. Tad arī man nebūs tik viegli atkārtot Baibas Jurušas rekordu," šo faktu komentē Inga Ametere.

"Mums čempionātā būs sešas debitantes. Domāju, tas varētu būt viens no lielākajiem debitantu īpatsvariem šajā čempionātā. Debitantes ir ātras un labas cīnītājas. Domāju, mums no viņām būs labs pienesums," prognozē Latvijas izlases galvenais treneris Jānis Freivalds.

"Šis sastāvs nav vājāks kā iepriekšējos čempionātos. Turklāt dažas spēlētājas pa šo laiku ir kļuvušas meistarīgākas. Esam aizvadījuši četras treniņnometnes un astoņas pārbaudes spēles, kurās visās izcīnītas uzvaras. Kopumā pārbaudījām 32 spēlētājas, no kurām izvēlējāmies 20 mūsuprāt spēcīgākās. Meitenes ir fiziski ļoti labi pastrādājušas un atrodas labā formā."

Pasaules dāmu florbola čempionāts šogad notiks pēc jaunās sistēmas. Pirmajā posmā apakšgrupā Latvijai pretī stāsies rangā augstāk esošās Šveice (sestdien), Norvēģija (svētdien) un Čehija (pirmdien). Visu spēļu sākumi plkst. 21 pēc Latvijas laika, plānotas tiešraides LTV7 kanālā.

Grupas pirmo divu vietu ieguvējas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet trešās un ceturtās vietas īpašnieces par vēl divām ceļazīmēm uz ceturtdaļfinālu sacentīsies papildu kārtā ar komandām, kas pirms čempionāta ir zemāk rangā (9.–16. vieta) un aizvada grupu turnīrus savā starpā. Pasaules čempionāts ritēs līdz 15. decembrim.

Latvijas dāmu florbola izlases lielākais panākums pasaules čempionātos ir 2001. gadā izcīnītā ceturtā vieta. Iepriekšējā turnīrā pirms diviem gadiem latvietes ieņēma sesto vietu.