03.12.2013 16:13

Dambretes turnīrā Salaspilī spēlē gan skolēni, gan skolotāji un vecāki

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dambretes turnīrā Salaspilī spēlē gan skolēni, gan skolotāji un vecāki Vitauts Budreika

Salaspils 1. vidusskolā matemātikas un informātikas nedēļā aizvadīts ikgadējais dambretes turnīrs, kurā piedalījās ne tikai 1.–12. klašu skolēni, bet arī skolotāji un vecāki.

Pirmo vietu kopvērtējumā, nezaudējot nevienā no septiņām kārtām (sešas uzvaras, viens neizšķirts un 13 punkti), ieguva 3.c klases skolēna Renāra mamma Anita Štamere. Otro vietu ieguva Silvestrs Ronis no 12. klases (12 p.), bet trešo vietu kopvērtējumā, sagādājot lielāko pārsteigumu turnīrā, izcīnīja 2.a klases skolnieks Kristiāns Strautnieks (11 p.).

Par patīkamu pārsteigumu šogad parūpējās arī Salaspils 1. vidusskolas direktore Vera Kalniņa, kura uzrādīja labāko rezultātu starp skolotājiem un ar desmit punktiem izcīnīja augsto piekto vietu. Savukārt diplomus un nelielas balvas saņēma katras vecuma grupas (1.–4., 5.–8. un 9.–12. klases) trīs labākie dambretisti puišu un meiteņu konkurencē. Kopumā skolas turnīrā startēja 62 dalībnieki, informēja informācijas un tautas ziņu platforma "Salaspils A–Z".

Turnīra galvenais tiesnesis, Dambretes attīstības biedrības valdes priekšsēdētājs un projekta "Bērnu prāta spēju attīstīšana ar dambretes spēli" vadītājs Vitauts Budreika atzīst, ka dambretes pulciņu ieviešanas skolās primārais mērķis nav sagatavot augstas klases sporta meistarus – dambretes spēles skolā galvenais uzdevums ir trenēt un attīstīt prātu, veicināt un uzlabot atmiņu un iztēli. Dambrete palīdz trenēt domāšanu tēlos, attīsta abas smadzeņu puslodes, spēle ir viens no vienkāršākajiem un reizē labākajiem prāta attīstības līdzekļiem.

Lai sāktu sava prāta trenēšanu ar dambretes spēli, lielas investīcijas nav nepieciešamas, taču atdeve ir ievērojama. Atsevišķās skolās Latvijā ir veikti pētījumi, kas liecina, ka 85 procenti skolēnu, kas apmeklē dambretes pulciņu, ar katru gadu uzlabo sekmes un savas klases ietvaros gūst augstākus rezultātus mācībās. V. Budreika iesaka dambreti sākt mācīt bērniem no sešu līdz astoņu gadu vecuma. Lai būtu efekts, dambrete jāspēlē vismaz divas reizes nedēļā un ik mēnesi jācenšas piedalīties arī sacensībās.