31.10.2013 15:06

Siguldā aizvadītas Baltijā pirmās taku orientēšanās stafešu sacensības

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Taku orientēšanās jeb Taku-O sacensības "Siguldas kauss" notika jau piekto reizi, šoreiz – Laurenčos un ar lietuviešu orientieristu piedalīšanos.

Taku-O pasākumi demonstrē vislabāko sociālās integrācijas piemēru, jo ir gandrīz vienīgais sporta veids, kurā vismazkustīgākais invalīds var līdzvērtīgi sacensties un pat uzvarēt viskustīgāko, visātrāko sportistu – augsta rezultāta sasniegšanai noteicošā ir precizitāte, nevis ātrums, spēks un veiklība.

Tā kā Taku-O sacensības pārsvarā notiek pilsētu parkos un ielās, jebkurš garāmgājējs vienlaikus kļūst par pasākuma skatītāju un ir aculiecinieks tam, kā cilvēkiem ar dažādām fiziskajām īpašībām ir vienotas intereses. Šajā orientēšanās sporta disciplīnā dalībnieki netiek klasificēti pēc vecuma un dzimuma, tāpēc sievietēm ir iespējas pierādīt savu pārākumu pār vīriešiem, un tā tas bija arī šoreiz.

Šogad sacensību galvenie rīkotāji Zita un Atis Rukšāni ieviesa jaunumu sacensību programmā, informēja Latvijas Orientēšanās federācijas Taku-O komisijas priekšsēdētāja palīgs Jānis Bergs. Sacensību dalībnieki startēja divas reizes – vispirms individuālajās Pre-O (precīzā orientēšanās) sacensībās vidējā distancē un pēc tam Pre-O stafetē.

Individuālajās sacensībās 1,6 km distancē ar 17 kontrolpunktiem par uzvarētāju kļuva Ieva Rukšāne no Sējas novada, kura apsteidza madonieti Juri Švarcu un Andru Jovaišu no Kauņas. Paralimpiskajā grupā labākā izrādījās lietuviete Laima Lažinskiene, aiz viņas Guntis Jakubovskis no Jēkabpils un rīdzinieks Andrejs Šulcs. Savukārt iesācēju grupā pirmās trīs vietas ieņēma siguldieši Nikolajs Bērzkalns, Ivars Bērzkalns un Matīss Zvaigzne.

Īpašs notikums bija Pre-O komandu sacensības divu posmu stafetē, kas Baltijas valstīs notika pirmo reizi un arī orientēšanās sporta lielvalstī Zviedrijā līdz šim norisinājušās eksperimenta kārtā. Apvidū bija iekārtotas 14 kontrolpunktu grupas un komandas, un katra stafetes posma dalībniekam bija jāapmeklē septiņas grupas un vēl divi uzdevumi laika kontrolpunktu sektorā.

Par Siguldas kausa ieguvējiem debijas reizē kļuva Andrejs Šulcs un Jānis Jēkabsons ("Leonardo OSKB"). Otrajā vietā Līga Rukšāne un lietuvietis Mindaugs Kavaļausks, trešajā – Laima Lažinskiene un Andrus Jovaiša no Kauņas.