22.09.2013 08:20

FOTO: Pasaules līmeņa intrigas Inčukalnā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Pasaules līmeņa intrigas Inčukalnā Krišjānis Grantiņš

Galda hokeja "World Tour" posmā Inčukalnā – ne sliktāk kā pasaules čempionātā. Pasaules ranga līderis finālā sīvā cīņā uzvar pašreizējo pasaules čempionu.

Starptautiskās Galda hokeja federācijas rīkotajā Pasaules tūrē (ITHF "World Tour") sezonas laikā iekļauti deviņpadsmit turnīri visā pasaulē, divi no tiem arī Latvijā – Inčukalnā un gada beigās Rīgā. Turnīrs sestdien Inčukalna sporta kompleksā bija pulcējis 96 dalībniekus – gan labākos pašmāju galda spēles meistarus, gan ciemiņus no Igaunijas, Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas.

Spēlētāju vidū bija 25 pasaules ranga pirmā simtnieka spēlētāju, arī bērnu un jauniešu centra "Laimīte" pārstāvji Atis Sīlis un Edgars Caics, kuri tikās gan šāgada pasaules čempionāta finālā, gan septembra sākumā Norvēģijā notikušā iepriekšējā "World Tour" posma finālā. Abas reizes Atis izrādījās pārāks, toties E. Caics ieņem pirmo vietu pasaules reitingā. Bez abu meistaru līdzdalības nevarēja iztikt arī Inčukalna turnīra izšķirošajās cīņās.

Pasaules tūres posms aizritēja trijos posmos. Vispirms visi dalībnieki aizvadīja spēles sešās apakšgrupās un pēc uzrādītajiem rezultātiem tika sadalīti līgās – cīņu par godalgām turpināja 48 labākie, kas otrajā posmā bija sadalīti divās grupās pa 24 spēlētājiem. Aizvadot mačus katrs ar katru, viņi noskaidroja 16 izslēgšanas turnīra dalībniekus. Nav brīnums, ka šāds garš turnīrs sākās vēl priekšpusdienā, bet beidzās teju 12 stundas vēlāk, pārbaudot ne tikai dalībnieku psiholoģisko sagatavotību, bet arī fizisko izturību.

Turnīrā piedalījās arī pusotrs desmits Inčukalna galda hokeja kluba pārstāvju. Vislabāk veicās Matīsam un Edgaram Saulīšiem. Viņi kvalificējās pirmās līgas turnīram, kurā savās grupās 24 galda hokejistu konkurencē ieņēma attiecīgi ceturto un piekto vietu un iekļuva astotdaļfinālā. Diemžēl izslēgšanas turnīra pirmā kārta abiem izrādījās pēdējā.

Sērijās līdz četrām uzvarām Matīss ar 3:4 sīvā cīņā (izšķirošajā septītajā spēlē zaudējums pagarinājumā) piekāpās pasaules ranga pirmā desmitnieka spēlētājam Aleksejam Titovam no Krievijas, bet Edgars ar 2:4 atzina rīdzinieka Sergeja Mihejeva pārākumu. Turnīra kopvērtējumā Matīsam Saulītim desmitā vieta, bet Edgars vienu pozīciju zemāk.

Pirmajā līgā izdevās iekļūt vēl vairākiem inčukalniešiem, kuriem play off turnīrā tomēr neizdevās iekļūt. Noslēguma kopvērtējumā 21. vietu ieņēma Mikus Saulītis, 23. Kārlis Balodis, 26. Filips Buhtujevs, 28. Sandis Kalniņš, 45. Kaspars Kuharjonoks un 47. vietu Ilze Zuce-Tenča.

Ilze arī bija otrā labākā dāmu konkurencē un pati labākā starp Latvijas galda hokeja spēlētājām, kopvērtējumā piekāpjoties vienīgi Marijai Saveļjevai no Igaunijas.

Tostarp Pasaules tūres posma galvenie favorīti Atis Sīlis un Edgars Caics līdz finālam tika bez problēmām, turklāt E. Caics otrajā posmā pat pamanījās uzvarēt visās 23 spēlēs pēc kārtas! Astotdaļfinālā un ceturtdaļfinālā viņi savus pretiniekus sakāva 4:0, bet pusfinālā sāncenšiem ļāva uzvarēt pa divām spēlēm – un atkal tikās lielajā finālā.

Vispirms ar 2:0 vadībā izvirzījās A. Sīlis, taču E. Caics rezultātu izlīdzināja, un uzvarētāju noskaidrošanai bija nepieciešama izšķirošā septītā spēle, kurā ar 5:1 šoreiz uzvarēja Edgars. Trešo vietu turnīrā ieņēma Dmitrijs Košmans no Krievijas, kurš cīņā par trešo vietu ar 3:0 pārspēja Raivi Pukinski no Skrundas galda hokeja kluba.