20.09.2013 10:25

Skujiņš: Pasaules čempionāta trase ir piemērota manām spēcīgākajām īpašībām

Autors  www.teamrietumudelfin.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skujiņš: Pasaules čempionāta trase ir piemērota manām spēcīgākajām īpašībām www.velo.lv

22 gadus vecais riteņbraucējs no Carnikavas būs Latvijas lielākā cerība 27. septembrī Itālijas pilsētā Florencē paredzētajā pasaules čempionāta grupas braucienā U23 vecuma grupā. Toms Skujiņš par gatavošanos pasaules čempionātam un aizvadītajām sacensībām.

– Līdz pasaules čempionātam atlicis pavisam nedaudz. Kas ir tās lietas, ko vēl būtu nepieciešams pieslīpēt?

– Palikusi pēdējā nedēļa, tādēļ daudz arī vairs neko nevar pagūt. Galvenais ir pieslīpēt pēdējās nianses formai – pāris ātruma, spēka un kāds izturības treniņš. Vairāk nevis lai uztrenētu, bet lai nezaudētu formu.

Itālijā kopā ar komandas biedriem esi jau vairāk nekā nedēļu. Kādi bija galvenie uzdevumi šajā laika posmā?

– Kad atbraucām, galvenais bija nedaudz pierast pie klimata maiņas, kas gan nebija liela, jo arī Latvijā bija silts, kad mēs vēl tur bijām. Protams, bija arī jāapskata trase, un kā tad bez pēdējās fiziskās sagatavošanās.

Jau pirmdien pasaules čempionātā norisināsies U23 vecuma grupas sacensības individuālajā braucienā, kura dalībnieku sarakstā tavs vārds nav redzams. Pastāsti par izvēli startēt tikai grupas braucienā!

– Individuālais brauciens šogad pavisam atšķiras no grupas brauciena. Grupas brauciens ir ar pauguriem, bet individuālais ir garš un līdzens. Neesmu pats labākais šādā trasē, tādēļ arī zinu, ka nespēšu cīnīties par augstu vietu. Andžs Flaksis ir pierādījis, ka viņš ir labākais no latviešiem. Arī Andris Vosekalns noteikti spēs šādā trasē parādīt augstu rezultātu un gūt pieredzi nākamajam gadam.

Kā tu raksturotu pasaules čempionāta grupas brauciena trasi? Cik tā ir parocīga tieši tev?

– Grupas brauciena trase galvenokārt iet pa apļiem. Jāveic kopumā septiņi apļi, un tie nav viegli. Ir gan stāvi un īsi kāpumi, gan gari un ne tik stāvi. Domāju, ka trase ir pietiekami piemērota manām spēcīgākajām īpašībām.

Kas būs noteicošie faktori šajā trasē, lai būtu priekšgalā un cīnītos par augstākajām vietām?

– Lielākā daļa trases iet pa pilsētu, kas nozīmē, ka svarīgi būs atrasties grupas priekšgalā. Jebkurās viendienas sacensībās liela nozīme ir veiksmei un tā brīža sajūtām.

Zinām, ka šosejas riteņbraukšanā ļoti nozīmīgs ir komandas darbs. Vai ar treneri un komandas biedriem esat jau sadalījuši pienākumus grupas braucienam?

– Šī gada pasaules čempionātā komandai nav tik lielas nozīmes kā līdzenākā vai vējainākā trasē, jo izšķirošajos momentos grupā būs tikai pa diviem vai trijiem braucējiem no vienas komandas. Tas, protams, nenozīmē, ka komandas darba nebūs. Pienākumi vēl nav sadalīti, jo tomēr vēl ir vairākas dienas līdz startam.

Pirms mēneša startēji U23 vecuma grupā prestižajā "Tour de Avenir" velobraucienā, kura kopvērtējumā ierindojies labāko desmitniekā. Kā kopumā biji apmierināts ar savu sniegumu šajās sacensībās?

– Protams, ka biju apmierināts ar iekļūšanu labāko desmitniekā. Ilgi nebijām braukuši pa gariem, augstiem kalniem, kas varbūt man liedza pirmajā kalnu posmā atbraukt kopā ar labākajiem. Ar katru dienu jutos arvien labāk, un pēdējā posmā arī parādīju, ka esmu braucējs, ar kuru jārēķinās.

Kā tu raksturotu konkurenci "Avenir" velobraucienā? Vai tie sportisti, kuri bija tev priekšā, būs arī favorīti pasaules čempionātā?

– Daudzdienu un viendienas velobraucienos tomēr ir atšķirīgi braucēji ar atšķirīgām fiziskajām īpašībām. Bet ir skaidrs, ka visi riteņbraucēji, kuri bija starp 20 labākajiem kopvērtējumā, būs jāuzmana arī pasaules čempionātā. Vēl nāks klāt arī citi braucēji, kuri nepiedalījās šajās sacensībās, un vēl pāris, kuri varbūt necīnījās par kopvērtējumu "Avenir" velobraucienā.

Pasaules čempionāts būs vienas no tavām pēdējām sacensībām kā U23 grupas sportistam. Kā kopumā vērtē šo periodu no junioru vecuma beigām līdz šim brīdim?

– Šīs būs pēdējās sacensības. Kopumā esmu apmierināts. Protams, būtu gribējies izmēģināt spēkus arī citās U23 sacensībās, kurās nesanāca piedalīties. Piemēram "Paris–Roubaix U23" un "Liege–Bastogne–Liege U23". Bet visu jau nevar pagūt.