05.03.2012 18:09

Makšķerēšana - nepārvaramā olainiešu kaislība

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Tuvākā vieta, kur olainieši var nodarboties ar zemledus makšķerēšanu, ir Lielupe - dienas laikā tur varot noķert divas trīs zivis.

Ja palaimējas un no jūras Lielupē ienāk asari, tad loms sanāk tikpat kilogrami - divi trīs.

Olainietis Aldis Akantjevs zemledus makšķerēšanas sacensības organizē jau desmito gadu. Viņš Olainē dzīvo kopš 1965. gada un stāsta, ka vietējo atsaucība piedalīties sacensībās ir liela. Marta otrajā pusē viņi dosies makšķerēt uz Usmas un Peipusa ezeriem.

«Peipusa ezerā vienmēr ķeras labi, dienas laikā sanāk pieci, astoņi vai pat desmit kilogrami. Šogad uz Igauniju izbrauks gandrīz 40 makšķernieki», viņš paskaidro.

Doties uz Usmas un Peipusa ezeriem olainiešiem ir tradīcija, ko iedibināja kādreizējais pašvaldības mērs Ojārs Kienkas, kurš aizsaulē aizgāja pagājušajā gadā. Toreiz makšķernieki pirms izbraukšanas uz sacensībām Usmas ezerā viņu gaidīja, taču nesagaidīja. Ojārs neieradās, tādēļ makšķernieki izbrauca no Olaines, kā bija runāts – piecos no rīta. Tajā pat rītā Ojārs Kienkas nomira. Tā kā viņam ļoti patika Peipusa ezers, 24. martā uz Peipusa ezera tiks rīkota Ojāra Kienkasa piemiņas balva makšķerēšanā.

Olaines pašvaldība sacensībām piešķīrusi 300 latus par transportu un licencēm. Lai makšķerētu uz Peipusa ezeru, jāiet tālu no krasta. Lielākā daļa loma ir raudas un asari, gadās arī pa kādai sīgai, atklāj A. Akantjevs.

Tādas pašas zivis ķeroties arī Usmas ezerā. Olaines makšķernieki turp dodas jau sesto gadu. Šogad izbraukšana paredzēta 17. martā. Pagājušajā gadā uzvarētājs noķēra četrarpus kilogramus. Paša sacensību organizatora A. Akantjeva loms pēc sešu stundu ilgas makšķerēšanas bija divarpus kilogramu.

«Zemledus makšķerēšana ir fanātisms. Makšķernieki uz upi vai ezeru dodas katru sestdienu. Galvenais, lai ledus ir labs. Rudeņos, kad ledus ir piecus septiņus centimetrus biezs, var sākt makšķerēt,» stāsta Aldis Akantjevs, «tagad tas ir trīsdesmit līdz četrdesmit centimetrus biezs. Uz pavasara pusi svarīgi, lai ūdens ledum neplūst pa virsu.»

Kamēr ziema nav atkāpusies un iestājies pavasaris, olainieši, cik vien var, turpina zemledus makšķerēšanu – tā esot kā atkarība, kā rituāls, kā hobijs, kas ļoti patīk. Makšķernieki uz ledus ne par ko neuztraucas, un laikam tieši šis miers un klusums viņus tā piesaista vientuļajai nodarbei, kuras rezultāti tiek mērīti kilogramos.

Pieteikties zemledus makšķerēšanas sacensībām var pie Alda Akantjeva, tālrunis - 69763595 vai 26485104.

17. martā Usmas Ezerā tiek rīkots Olaines novada Čempionāts zemledus makšķerēšanā. Izbraukšana pulksten 5 no rīta no Olaines novada Domes. Pieteikšanās sacensībām un dalības maksa ir Ls 1,50 par autobusa stāvvietu un licenci.

24. martā Peipusa ezerā Igaunijā tiek rīkota Ojāra Kienkasa piemiņas balvas izcīņa makšķerēšanā. Iepriekšēja pieteikšanās un dokumentu noformēšana ir obligāta. To var izdarīt 14. un 15. martā no pulksten 17 līdz 20 Futbola veterānu klubā Jelgavas ielā 12, Olainē. Izbraukšana uz sacensību vietu - 23. martā pulksten 24 no Olaines novada Domes. Dalības maksa - LS 4 par licenci un autobusu.