02.03.2012 20:09

Murjāņus nepagrūdīs zem buldozera

Autors  Imants Liepa, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Murjāņus nepagrūdīs zem buldozera «Rīgas Apriņķa Avīzes» arhīvs

Saeimas deputāti, apmeklējot Murjāņus, pauduši atbalstu sporta skolas rekonstrukcijai.

Apmeklējot sporta laureātu godināšanas pasākumu, Saeimas Sporta apakškomisijas deputātiem 23. februārī bija iespēja aplūkot dramatiskā stāvoklī novesto olimpiešu kalvi savām acīm.

Izstaigājot Murjāņu sporta ģimnāziju (MSĢ), deputāti guvuši apliecinājumu tam, cik bēdīgā stāvoklī atrodas tās saimniecība. Lai skola varētu sākt nākamo mācību gadu, steidzami nepieciešami 500 tūkstoši latu katlumājas un skolas virtuves rekonstrukcijai, atzinis Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Ivans Klementjevs. Tāpat viņš uzsver, ka steidzami jādomā par vēl daudz nopietnākiem finanšu ieguldījumiem, lai savestu kārtībā Murjāņus.

I. Klementjevs norāda, ka sporta skola gadu desmitiem ir bijusi mūsu labāko sportistu kalve, kur likti pamati pasaules mēroga sasniegumiem. Apakškomisijas deputāts Gunārs Rusiņš, izceļot skolas audzēkņu daudzos sasniegumus, izteicis atbalstu papildu finansējuma piesaistei skolas saimniecības sakārtošanai. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktore Agra Brūne kritizēja skolas iepriekšējos vadītājus, un norādīja, ka skolas pastāvēšanai «nepieciešams politisks atbalsts». Arī Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Einārs Fogelis norādīja, ka MSĢ nedrīkst pazaudēt, bet drīzāk jādomā par tās paplašināšanu.

Jau rakstījām, ka šogad MSĢ valsts budžetā atvēlēts miljons latu, taču ar to var segt tikai pedagogu atalgojumu un komunālos maksājumus. Kā vēstīts, Izglītības un zinātnes ministrijā izveidotajai darba grupai līdz aprīļa beigām jāsniedz priekšlikumi valdībai par MSĢ tālāko darbību un finansēšanu.

MSĢ direktors Ēvalds Goba atzīst, ka nosauktie 500 tūkstoši latu steidzamākajiem uzlabojumiem «ir nedaudz no gaisa ņemti cipari, jo izpēte par to, cik maksās rekonstrukcija, vēl nav veikta». Piemēram, novecojušo virtuves bloku jārenovē nekavējoties, jo ar Pārtikas un veterinārā dienesta lēmumu tas jāslēdz tāpēc, ka neatbilst prasībām. Līdz ar to skolēni paliktu bez ēdināšanas un mācības skolā nāktos pārtraukt. Kad Ē. Goba ar šo ziņu devies uz Izglītības un zinātnes ministriju, beidzot murjāņiešu sāpe sadzirdēta. Viņš priecājas, ka radusies virzība jautājumā par skolas finansēšanu, jo ilgus gadus skolas problēmas nav atradušas dzirdīgas ausis.

Iespējams, nosiltinot ēkas, MSĢ uzturēšanai pat pietiktu ar miljons latiem gadā. Šobrīd summa ir par mazu, jo ir nesamērīgi lielas izmaksas par apkuri – 1000 latu dienā. Skolas ēku platība ir 10 000 kvadrātmetru. Izejas punkts, no kā veikt aprēķinus, būtu renovēts vecais sporta komplekss, pat nebūvējot jaunu.

MSĢ ir lielisks sporta centrs ar iespējām mācīties jebkuram sporta veidam, teic skolas vadītājs. «Mums ir bāze, skolotāji, internāta viesnīca, medicīna, stadions, sporta zāle.» Igaunijā jauno sportistu paaudze veiksmīgi veidojas tieši pēc šāda modeļa, norāda Ē. Goba. «Neviens mājās nevar nodrošināt tik labus apstākļus jaunajiem sportistiem. Tas ir līdzīgi kā krievu armijā, jaunietim nekas cits neatliek kā attīstīties. Ja katru dienu to muskuli rausti, nobriesti, – elementāra loģika. Ja jaunietis ir īpaši talantīgs, dodas uz olimpiādi, ja ne – tāpat pēc MSĢ beigšanas ir augstas klases sportists.»