29.02.2012 06:15

Kāpēc Ropažos rudenī netika izveidota riteņbraukšanas trase?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Kāpēc Ropažos rudenī netika izveidota riteņbraukšanas trase? www.ropazi.lv

Pārpublicējam Ropažu novada pašvaldības Būvvaldes vadītājas vietnieka Aināra Lindes viedokli par to, kādēļ apstājusies iecere par riteņbraukšanas trases izbūvi Ropažu ciematā.

Ieceres pirmsākums

2011. gada jūnijā Ropažu novada Domē vērsās jaunieši ar lūgumu rast iespēju izveidot vietu Ropažos, kur varētu braukt ar riteņiem - trasi, kur mācīties braukt un pilnveidoties. Līdz šim viņi to darīja, braukājot pa Ropažu centru un ielām, kas ir absolūti nedroši, vai sameklējot kādu nomaļu kaudzi, ja gribējās izpausties ekstrēmāk un atraktīvāk. Atsaucoties aicinājumam un domājot par to, ka jaunieši ir mūsu nākotne un pašvaldībai ir jārada vide, kurā mūsu novada jaunieši justos droši un varētu saturīgi pavadīt savu brīvo laiku, Ropažu novada pašvaldība nolēma meklēt iespējas, kā Ropažu ciemā izbūvēt riteņbraukšanai piemērotu trasi.

Tika izskatītas pašvaldībai pieejamās teritorijas, un sākotnēji izstrādāts variants par trases izveidi pie vecajām kūtiņām aiz Ropažu ciema mazdārziņiem. Septembrī uzņēmējs Ojārs Jablonskis izteica pašvaldībai priekšlikumu par saviem līdzekļiem uzbūvēt nelielo trasi: «Tikai rādiet, kur tas jādara.» Jāteic, ir ārkārtīgi apsveicama uzņēmēja izrādītā iniciatīva, ieguldot tikai un vienīgi savu finansējumu sava novada vides labiekārtošanā un jauniešu interešu realizācijā.

Notika sarunas ar kūtiņu lietotājiem, kuriem diemžēl nav dokumentu par šim ēkām. Rezultātā, atsakoties no viedokļiem par kompensācijām vai nākotnes vīzijām par lopu audzēšanu, šajā vietā ieceres virzība tika beigta. Kā arī jāpiekrīt O. Jablonska izteiktajam viedoklim – ir vērts būvēt kārtīgu trasi, nevis vienkārši uzbērt pāris kaudzes grants, kas ilgtermiņā nav racionāli.

Domājot par rezultātu ilgākam laikam un izvēloties vietu ar plašāku pieejamību, tika nolemts veidot «aktīvās atpūtas parku». Vieta tika atrasta blakus ūdenstornim un ūdens urbumam, ņemot vērā Valsts Ģeoloģijas dienesta Aizsargjoslas aprēķinu Ūdensapgādes artēziskajiem urbumiem, kas nosaka stingra režīma aizsargjoslas rādiusu – 10 metri. Tā kā šajā vietā bija saauguši krūmi un teritorija bija nesakopta, radās priekšlikums to sakārtot un izveidot atbilstoši bērnu sportam paredzētajām aktivitātēm. Jāmin, ka kādu laiku pirms šīs vietas izraudzīšanas bija iecere veco ūdenstorni, kas vairs netiek ekspluatēts, pārveidot par alpīnisma torni.

Tapa skice, kā izveidot riteņbraukšanas trasi, blakus paredzot attīstīt arī alpīnismu un izveidot laukumu, kur varētu izvietot skeitborda rampas. Šis laukums vienlaikus kalpotu kā stāvlaukums, kad tajā nenotiktu sporta aktivitātes. Vieta tika rūpīgi izvērtēta - atstāta aizsargzona ap urbumu, saglabājot tam neatkarīgu piebraukšanas iespēju. Tika respektētas apkārt esošās būves un koki. Tika izstrādāts skiču projekts ar trim zonām katrai sporta aktivitātei. Būvvaldes izstrādātajā skiču priekšlikumā riteņbraukšanas trases elementi ņemti no Mančesteras trases.

Neprasot pašvaldības līdzfinansējumu, uzņēmējs O. Jablonskis bija gatavs sākt darbus, kas pārsvarā ir zemes darbi saistīti ar grunts pārvietošanu un pievešanu. 2011. gada rudenī bija paredzēts uzbūvēt riteņbraukšanas trasi, kas būtu šī projekta 1. kārta. Ar dārznieces Irēnas Krotes palīdzību tika noorganizēta krūmu izzāģēšana. Objekts tika norobežots ar sētu.

Sarunas ar Ropažu novada uzņēmējiem

2011. gada 24. oktobrī domē tika iesniegts iesniegums ar priekšlikumu šo kompleksu būvēt vairākiem uzņēmējiem, kuru vārdā iesniegumu parakstīja deputāts Vladislavs Šlēgelmilhs, kuram bija arī mutiski iebildumi, kāpēc šo trasi atļauj būvēt tieši O. Jablonskim nevis citiem uzņēmējiem. Darbi tika apturēti. Pašvaldība aicināja uzņēmējus uz sarunām, norādot, ka šo projektu ir iespējams realizēt tikai un vienīgi ar uzņēmēju 100% finansējumu, jo pašvaldības budžetā šajā ekonomiski sarežģītajā situācijā tam nav iespējams rast finansējumu. Uzņēmēji sāka sarunas par iespēju realizēt šo projektu. Atgādināšu, no kura O. Jablonskis 2011. gadā bija gatavs uzbūvēt riteņbraukšanas trasi 100% par saviem līdzekļiem.

27. oktobrī Ropažu novada pašvaldībā notika pirmā oficiālā tikšanās ar uzņēmējiem, uz kuru ieradās I. Krūmiņš, V. Šlēgelmilhs un O. Jablonskis, Domes, Sabiedrisko attiecību daļas un Būvvaldes pārstāvji. V. Šlēgelmilhs izteica iebildumus, ka iecerētā nav BMX trase, jo tā neatbilstot standartiem, proti - atvēlētajā teritorijā nav iespējams izveidot nepieciešamā, atbilstošā garuma trasi. Līdz ar to turpmāk tika nolemts to saukt par riteņbraukšanas trasi ar BMX trases elementiem. Tika arī apšaubīts Būvvaldes piedāvātais risinājums par trases atbilstību BMX mini trasei. Deputāts V. Šlēgelmilhs piesauca speciālistus, ko varētu pieslēgt šim projektam un izveidot tehniskos projektus gan riteņbraukšanas trasei, gan klinšu kāpšanas tornim. Sapulces laikā I.Krūmiņš izteica viedokli, ka par saviem līdzekļiem šādu riteņbraukšanas trasi būvēt ir dārgi, un viņš neesot bijis informēts, ka projekts jāīsteno tikai par saviem līdzekļiem.

Jāteic, ka nevienu brīdi pašvaldības pārstāvji nav devuši iemeslu domāt, ka projekta realizācijai tiks piešķirts pašvaldības līdzfinansējums.

3. novembrī notika otrā tikšanās ar uzņēmējiem. Uzņēmēju grupa ar V. Šlēgelmilhu priekšgalā un O. Jablonskis nevienojās par kopīgu projekta realizāciju, kā rezultātā šo ieceri apņemās īstenot V. Šlēgelmilhs ar domubiedriem.

Sākotnējās sarunās par iesaistīšanos šajā projektā Ropažos V. Šlēgelmilham tika piedāvāta iespēja veidot sporta laukumus citos novada ciemos, piemēram, Zaķumuižā, bet no šī piedāvājuma deputāts atteicās. Interese ir bijusi tikai par Ropažu ciemu.

Pēc projekta Ropažos realizētāju maiņas O. Jablonskis pašvaldībai izteica priekšlikumu atkal tikai un vienīgi par savu finansējumu veidot hokeja laukumu Zaķumuižas stadiona teritorijā, tādējādi dodot savu ieguldījumu novada labiekārtošanā un attīstībā.

14. novembrī domē tika saņemts deputāta V. Šlēgelmilha iesniegums. Uzņēmēji vēlējās, lai tiktu rīkota publiskā apspriešana šim projektam, kā arī noskaidrot, uz kādiem noteikumiem paredzēta sadarbība ar uzņēmējiem. Jau vairakkārt no pašvaldības puses tika skaidri definēts, ka galvenais šī projekta realizācijas nosacījums ir uzņēmēja labā griba, realizējot projektu par saviem līdzekļiem un neprasot no pašvaldības nekādu labumu.

24. novembrī Ropažu novada pašvaldība sniedza atbildes uz visiem deputāta jautājumiem, bet šā gada 4. janvārī V.Šlēgelmilham tika nosūtīta Ropažu novada pašvaldības vēstule.

Ropažu novada pašvaldība, pamatojoties uz uzņēmēju I. Krūmiņa, J. Ķeža un V. Šlēgelmilha mutisku atteikumu realizēt šo projektu, lūdza V. Šlēgelmilhu sniegt rakstisku atteikumu par aktīvās atpūtas parka iekārtošanas darbu neīstenošanu, uzsverot, ka pašvaldība trupinās iesāktos darbus pie projekta realizācijas un meklēs citus partnerus ieceres realizēšanai, jo aktīvās atpūtas parka izveidē ir ieinteresēti novada jaunieši, un tas vērsts uz novada iedzīvotāju iespēju paplašināšanu un attīstību.

24. janvārī Ropažu novada Domē tika saņemta Ropažu uzņēmēju publiska atbildes vēstule. Interesanti, ka šo vēstuli parakstījuši arī pavisam citi cilvēki, kuri sākotnēji nebija izteikuši vēlmi iesaistīties šī projekta realizācijā. Vēstulē uzņēmēji atsakās no līdzdalības projekta realizācijā.

Secinājumi un skaidrojumi par šo vēstuli:

Uzņēmēji vēstulē izsaka pārmetumu, ka Ropažu novada pašvaldības Būvvalde ir izstrādājusi skiču projektu, nepiesaistot projektētājus no malas. Jāatgādina, ka V. Šlēgelmilhs gan vēstulē, gan uzņēmēju sapulcē apliecināja, ka viņam ir pieejami speciālisti, kuri izstrādās detalizētu projektu.

Tiek apšaubīts projekta realizācijas izmaksu aprēķins un uzņēmēju ieguvums projekta realizācijas gadījumā. Pašvaldība piedāvā iespēju uzņēmējam dot savu ieguldījumu novada vides labiekārtošanā un mūsu bērnu attīstības veicināšanā, tādēļ finanšu lielums šeit netiek rēķināts. Ja uzņēmējs piekrīt ieceri realizēt, tad, jādomā, bija arī aprēķinājis iespējamās izmaksas pirms deva solījumu par realizāciju. Pirmajā sapulcē ar uzņēmējiem no uzņēmēju puses tika teikts arī, citēju: «kāpšanas torni arī uzbūvēsim».

Sadarbības forma projekta realizācijā bija zināma jau projekta sākumā. Ja kāds uzņēmējs tika informēts par iespējamu pašvaldības finansējumu projekta realizēšanai, tad no informētāja puses tā bija maldināšana.

Jau iepriekš minētais Valsts Ģeoloģijas dienesta Aizsargjoslas aprēķins Ūdensapgādes artēziskajiem urbumiem apstiprina stingra režīma aizsargjoslas rādiusu ap uzbērumu, kas ir 10 m.

Projektu pašvaldība var realizēt tikai uz tai piederošas zemes. Izvērtējot skolas tuvumu, blakus esošo sporta laukumu un labo pieejamību, tika izvēlēta šī konkrētā vieta.

Nobeigums

Izvērtējot deputāta V. Šlēgelmilha organizēto uzņēmēju pēdējo vēstuli, secinājums ir bēdīgs Ropažu ciemata iedzīvotāju bērniem. Uzņēmēji nav objektīvi novērtējuši savas iespējas uzbūvēt sākotnēji pašu apstiprināto ieceri vai arī iespējams viņiem nav sniegta objektīva informācija par projektu no iniciētāja puses. Viņi atsakās no saviem solījumiem, nodēvējot šo par apšaubāmu projektu.

Savukārt ieguvēji būs Zaķumuižas iedzīvotāji, kuri nākotnē tiks pie atklātā hokeja laukuma stadiona teritorijā, ja vien netiks radīti jauni, mākslīgi šķēršļi teritorijas attīstībai.