28.04.2013 12:29

Aptauja Siguldā: Vai dzerat bērzu sulas?

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Siguldā: Vai dzerat bērzu sulas? www.foto.delfi.lv

Iestājoties pirmajām pavasara siltajām dienām aprīlī jeb Sulu mēnesī, sākusies bērzu sulu sezona.

Sulu laiks var ilgt pat mēnesi, taču zinātāji lēš, ka ilgi gaidītā un strauji pienākušā pavasara dēļ sulu sezona šogad būs īsāka nekā ierasts. Līdzko kokiem sāks plaukt lapas, sulu tecēšana izsīks. Kamēr vieni gatavo traukus un sulas tecina paši, sarosījušies arī bērzu sulu pārdevēji, kas sulas gan tirgū, gan internetā pārdod aptuveni no 20 santīmiem līdz pat diviem latiem par litru.

Mihaels Babjoniševs, pensionārs:
– Pie mājām apkārtnē nav neviena bērza, tāpēc pērkam no cilvēkiem, kuri tecina. Parasti ģimenē sezonā izdzeram aptuveni 20–30 litrus sulas. Bērzu sulas ir veselīgas, un dzeram tās daudz – kā ūdeni.
 
Sņežana Veckaktiņa, apzaļumotāja:
– Tecinām katru gadu. Esam sākuši arī šogad, un pietecējuši jau 15 litri. Sezonā parasti notecinām 30–40 litrus bērzu sulas. Man ir sava recepte, kā sulas uzglabāt, – pievienoju citronu mizas un rozīnes.
 
Andris K., kurinātājs:
– Jau tecinām, tepat Siguldā. Pa divām diennaktīm no diviem bērziem ir jau aptuveni 30 litri sulas. Ar kolēģiem strādājam maiņās. Vakar dzēra viena maiņa, tagad ir sulas nākamajai. Parasti dzeru svaigas, ja jāstāv ilgāk, tad pievienoju upeņu zariņu, drusku cukuru.
 
Andris Cimermanis, pensionārs:
– Dzīvoju pilsētā, tāpēc nav, no kā tecināt. Pie mājas kādreiz bija bērzs, bet tas nu iznīka. Iespējams, pirkšu tirgū no kāda, kurš pats tecina. Veikalā gan nepērkam – ej nu sazin, kas tur iekšā.
 

Foto: Krišjānis Grantiņš