24.04.2013 13:35

Gripa savas pozīcijas Pierīgā atdod negribīgi

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Lai gan citus gadus šajā laikā gripas epidēmija bija jau beigusies, šogad situācija ir nedaudz citādāka. Pierīgā saslimušo skaits samazinās, taču par epidēmijas beigām runāt ir pāragri.

Pagājušajā nedēļā jauni saslimšanas ar gripu gadījumi tika reģistrēti septiņās no desmit monitoringā iekļautajām lielajām pilsētām. Visaugstākā saslimstība joprojām ir Jelgavā, savukārt Jūrmalā, Rīgā, kā arī novados ap to bīstamā slimība negribīgi pamazām atkāpjas. Pacientu vēršanās ambulatorajās monitoringa iestādēs gripas gadījumos turpina pakāpeniski samazināties un joprojām ir mazliet augstāka nekā reģistrēta pagājušās sezonas atbilstošā periodā, taču gripas aktivitāte šajā sezonā salīdzinājumā ar iepriekšējām sezonām saglabājas neparasti ilgi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra informācija. Kaut arī lēnām, bet tomēr samazinās arī saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām.

Kopš sezonas sākuma no gripas vai tās izraisītajām komplikācijām miruši jau 52 cilvēki. Pacienti bija vecumā līdz 86 gadiem; vidējais vecums – 58 gadi; vīrieši – 27, sievietes – 25. Lielākā daļa pacientu (38 no 52) vecumā virs 50 gadiem (73 %). Gandrīz visiem mirušajiem tika noskaidrots vismaz viens riska faktors – galvenokārt hroniskas slimības (sirds, plaušu saslimšanas, cukura diabēts, aknu saslimšanas, onkoloģiskas, nervu sistēmas slimības, HIV) vai citi riska faktori (adipozitāte, grūtniecība, citi). A tipa gripa apstiprināta 40 (78 %) gadījumos, bet B tipa gripa – 11 (22 %) gadījumos.