19.04.2013 10:34

O. Veidiņa: Par veselīgu uzturu un dzīvesveidu jāmāca katrā skolā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
O. Veidiņa: Par veselīgu uzturu un dzīvesveidu jāmāca katrā skolā www.facebook.com/veselsridzinieks

18. aprīlī Rīgas 80. vidusskolā notika atklātās stundas, kurās bērni eksperimentālā veidā uzzināja daudz jauna par veselīgu uzturu, vitamīniem, E piedevām un Rīgas dzeramo ūdeni.

Stundas apmeklēja arī Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa: "Ja bērnam saka, ka ēst čipsus ir neveselīgi, viņš to aizliegumu ignorēs. Jo viņam svarīgi pašam saprast – kāpēc? Taču šajās stundās, pētot ūdens un pārtikas produktu sastāvu un kvalitāti, bērni patstāvīgi iegūst informāciju par uzturu, saprotot, kas ir veselīgs, kas ir kaitīgs. Esmu pārliecināta, ka šādām stundām obligāti jābūt visās skolās."

Rīgas 80. vidusskola viena no pirmajām pēc savas iniciatīvas iesaistījās veselīgo skolu kustībā, īstenojot vienu no Rīgas sabiedrības veselības stratēģijas "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā" rīcības plāna aktivitātēm. Šādas īpaši sagatavotās stundas par veselīgu dzīvesveidu 80. vidusskolā notiek kopš novembra, kad dažādi priekšmeti – ķīmija, fizika, dabazinības un bioloģija – tika papildināti ar informāciju par veselīgu uzturu, ūdens kvalitāti, pārtikas produktu sastāvu u. c. Pēc līdzīga principa stundas notiek vēl trijās Rīgas skolās – Rīgas 40. vidusskolā, Rīgas Centra Humanitārā vidusskolā un Rīgas 84. vidusskolā.

Rīgas pilsētas pašvaldības sabiedrības veselības stratēģija "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīga" 2012.–2021. gadam ir izstrādāta, lai nodrošinātu galvaspilsētā mērķtiecīgu ilgtermiņa visu pašvaldības struktūru darbu iedzīvotāju veselības aprūpes pieejamībai, rīdzinieku zināšanu par veselīgu dzīvesveidu uzlabošanai, mazinot priekšlaicīgas nāves gadījumu skaitu, veidojot veselīgāku un drošāku pilsētas vidi. Šis dokuments iezīmē redzējumu, kā uzlabot Rīgas iedzīvotāju veselību, identificējot galvenās sabiedrības veselības problēmas un nosakot stratēģiskos darbības virzienus. Stratēģija ir pakārtota Rīgas attīstības stratēģijai līdz 2025. gadam un Rīgas attīstības programmai 2010.–2013. gadam, un tā ietver darbības, kas ir pašvaldības kompetencē.

Rīgas pašvaldības Sabiedrības veselības stratēģija tika apstiprināta 2012. gada 15. maijā, ir izstrādāta stratēģijas programma un rīcības plāns, kā arī izveidota pilsētas Veselības padome, kura koordinē un realizē dažādu resoru sadarbību sabiedrības veselības jomā pilsētā.