18.04.2013 07:27

Liela interese par bezmaksas encefalīta potēm

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Liela interese par bezmaksas encefalīta potēm arhīvs

Ņemot vērā lielo saslimušo skaitu ar ērču encefalītu, trijos Pierīgas novados šogad bērni tiek vakcinēti bez maksas. Šī iespēja arī tiek plaši izmantota.

Bezmaksas potes pret ērču encefalītu pienākas Baldones, Sējas un Krimuldas novados deklarētajiem bērniem, un, kā atklāj vietējo ģimenes ārstu un doktorātu darbinieki, interese par to ir ļoti liela.

Kā stāsta A. Ancānes ģimenes ārsta prakses medmāsa Inese Korāde, pret šo bīstamo slimību vecāki ne tikai potē savus bērnus, bet arī vakcinējas paši, par spīti tam, ka vakcīnas šogad ir kļuvušas vēl dārgākas un jau pārsniedz 20 latu robežu: "Baldonē ir ļoti daudz ērču, arī inficēto kukaiņu skaits ir pietiekami liels, tādēļ vietējie izvēlas labāk neriskēt un sapotēties."

Līdzīga situācija arī abos pārējos novados. "Vakcīnu esam jau pasūtījuši, un tā jau tuvākajā laikā būs. Tad arī sāksim bērnus potēt pret ērču encefalītu, bet jau tagad vecāki aktīvi interesējas par to," informē Sējas novadā praktizējošā ģimenes ārste Sandra Ozoliņa. Tā kā Sējā šāda iespēja ir ne pirmo gadu, dakterei ir izveidojusies laba sadarbība ar vietējām skolām, lai operatīvi apziņotu par iespēju vakcinēties.

Aktivitāte šajā jomā ir jūtama arī Krimuldā, kurā arī ērču, tostarp inficēto, netrūkst. "Iespēja vakcinēt bērnus bez maksas mums jau ir trešo gadu, tādēļ cilvēki jau zina un arī aktīvi izmanto to," stāsta SIA "Krimuldas doktorāts" ārste Ilze Pētersone. Viņas novērojumi liecina, ka, par spīti lielajai cenai, arī pieaugušie potējas pret ērču encefalītu. "Tā ir pārāk nopietna slimība, tādēļ cilvēki negrib riskēt. Protams, vakcinēšanās nav lēts prieks, taču līdz šim neviens no maniem pacientiem nav izteicies, ka to nedara tikai naudas dēļ," zina teikt Krimuldas ģimenes ārste.

Veselības ministrijas publicētajā teritoriju sarakstā, kuros bērniem no viena līdz 17 gadiem pienākas bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu, ir Baldones novads, kurā pēdējos četros gados saslimstība uz 100 000 iedzīvotājiem bijusi 55,9, savukārt saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem bezmaksas pote pienākas 1202 bērniem un jauniešiem.

Nedaudz mazāk ērces ir "uzdarbojušās" Sējas novadā, kurā pēdējos gados saslimstība bijusi 48,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. PMLP dati liecina, ka bezmaksas vakcinācija pienākas 419 šī novada iedzīvotājiem atbilstīgajā vecumā. Trešais Pierīgas novads, kurā reģistrētajiem bērniem pienāksies bezmaksas vakcīna, ir Krimulda. Tajā laikā no 2008. līdz 2012. gadam uz 100 000 iedzīvotāju reģistrēti 42,55 saslimšanas gadījumi, tādēļ bezmaksas vakcīna pienāksies 943 bērniem.

Triju Pierīgas novadu bērnus pret encefalītu potēs bez maksas