16.04.2013 12:55

Latvijā vēlas aizliegt smēķēšanu bērnu klātbūtnē; vecākus-smēķētājus varēs sodīt ar naudas sodu

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašlaik likumdevēji izskata vairākus likumprojektus, kas paredz vairākus smēķēšanas ierobežojumus. Smēķēšanu vēlas aizliegt bērnu klātbūtnē, kā arī no veikalu plauktiem izņemt aromatizētās un tievās cigaretes. Pašlaik likumdevēji izskata vairākus likumprojektus, kas paredz vairākus smēķēšanas ierobežojumus. Smēķēšanu vēlas aizliegt bērnu klātbūtnē, kā arī no veikalu plauktiem izņemt aromatizētās un tievās cigaretes. arhīvs

Smēķēšana bērna, it īpaši zīdaiņa, klātbūtnē ir noziegums, un par to ir jāsoda. Ar šādu iniciatīvu pie likumdevējiem vērsusies Latvijas Ārstu biedrība, un ideju atbalsta arī Veselības ministrija.

Maza bērna pakļaušanu pasīvajai smēķēšanai mediķi pielīdzina vardarbībai pret bērnu.

Pašlaik teorētiski likumdošana bērnu aizsargā no smēķētājiem, bet praktiski ne. Par to liecina kaut vai tas, ka par smēķēšanu bērna klātbūtnē nav paredzētas soda sankcijas. Tieslietu ministrija gan nepiekrīt, ka smēķēšana bērna klātbūtnē būtu definējama kā vardarbība pret bērnu, jo tad par to vajadzētu paredzēt kriminālatbildību. Tomēr par administratīvo sodu šajā gadījumā varētu diskutēt, uzskata likumdevēji.

Tas nozīmē, ka turpmāk, iespējams, draudēs naudas sods, ja pieaugušais smēķēs, stumjot zīdaiņa ratiņus vai ar bērnu pastaigājoties parkā. Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis uzsver, ka Saeimai būtu "jādod spēcīgs un agresīvs signāls" pieaugušajiem, kas smēķē bērnu klātbūtnē. Mediķis teic: ja bērns slimo ar leikozi vai viņam konstatēts vēzis, tad lielā mērā tā ir vecāka-smēķētāja atbildība.

Šis nav vienīgais pretsmēķēšanas ierosinājums, ko pašlaik izskata valdībā un parlamentā. Valdībā iesniegts likumprojekts, kas paredz aizliegt tirgot tievās un aromatizētās cigaretes, kas ir 18 % no visa Latvijas tabakas tirgus. Veselības ministre Ingrīda Circene domā, ka, aizliedzot šīs "smalkās" cigaretes, no smēķēšanas varētu atturēt sievietes un pusaudžus, jo tieši viņi visvairāk smēķē šīs cigaretes. Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs gan pret šo likumprojektu iebilst un valdībai iesniedzis uzņēmēju protesta vēstulis. H. Danusēvičs pārliecināts, ka "smalko" cigarešu aizliegums tikai veicinās tabakas izstrādājumu kontrabandu.

Grib ieviest sodu par smēķēšanu bērna klātbūtnē (LTV raidījums "Panorāma"):



Tautas dzīvība