11.04.2013 11:58

Video: Grūtnieču vitamīni mudžēt mudž no apšaubāmām E vielām

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Grūtniecēm paredzēto vitamīnu sastāvā mudžēt mudž no dažādām e-vielām. Tādēļ jaunā māmiņa Zita grūtnieces aicina izvairīties no dažādu aptiekās nopērkamo vitamīnu un uztura bagātinātāju lietošanas, to vietā labāk izvēlētos augļus un dārzeņus. Grūtniecēm paredzēto vitamīnu sastāvā mudžēt mudž no dažādām e-vielām. Tādēļ jaunā māmiņa Zita grūtnieces aicina izvairīties no dažādu aptiekās nopērkamo vitamīnu un uztura bagātinātāju lietošanas, to vietā labāk izvēlētos augļus un dārzeņus. ekrānuzņēmums; www.kasjauns.lv

Izrādās, ka jaunajām māmiņām ārsti un aptiekāri iesaka lietot vitamīnus, kuru sastāvā ir lērums dažādu vairāk un mazāk kaitīgu E vielu. Zita tikai pēc bērniņa piedzimšanas ir izlasījusi ārsta ieteikto vitamīnu sastāvu un ir šokā par tajos esošo E vielu kaitīgumu.

Zita, uzticoties ārstam, lietojusi vitamīnus "Elevit", kuri Zaļu valsts aģentūrā ir reģistrēti kā medikaments. Viņai neradās ne vismazākās aizdomas, ka šie vitamīni varētu nelabvēlīgi ietekmēt veselību. Tikai pēc deviņiem mēnešiem, rūpīgi izlasot sastāvu, viņa konstatēja nepatīkamu pārsteigumu. Vitamīnos mudžēt mudžēja no dažādām E vielām.


TV3 raidījumam "Bez Tabu" Zita stāsta, ka jutās šokēta, kad uzzināja, ka vitamīnos ir vairākas sintētiskas krāsvielas, kuras tiek uzskatītas par kaitīgām. Piemēram, "Elevit" sastāvā ir titāna dioksīds jeb E171, kas dažādos interneta avotos tiek minēta kā "bīstams" vai "apšaubāms". Tāpat tajos var sastapt arī E172 jeb dzelzs oksīdu, kas varot izraisīt aknu un nieru problēmas.

Savukārt Zāļu valsts aģentūras pārstāve Sanita Skaidrā "Bez Tabu" stāsta, ka E vielu pievienošana medikamentiem ir atļauta un tas nav uzskatāms par pārkāpumu. Vienlaikus viņa arī stāsta, ka E vielas šajos vitamīnos ir tik niecīgos daudzumos, ka tās sievietei nevar izraisīt veselības problēmas.

Cits jautājums ir, vai šis medikaments var izraisīt veselības uzlabošanos, kā tam pēc loģikas vajadzētu būt. Tādēļ Zita turpmāk nolēmusi vairs nelietot aptiekās nopērkamos vitamīnus, bet gan pārtikā lietot tikai dabīgos produktus – augļus un dārzeņus.

Video: Jauno māmiņu Zitu šokē grūtnieču vitamīnu sastāvs (TV3 "Bez Tabu"):



Tautas dzīvība