10.04.2013 22:03

Ķekavas grūtdieņiem piedāvā jaunus atbalsta veidus

Autors  www.kekava.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Ķekavas novada sociālajā dienestā šajā daudziem tik saspringtajā laikā tiek meklēti dažādi risinājumi, lai palīdzētu cilvēkiem, kas nokļuvuši dienesta redzeslokā.

Tie ir ļaudis, kas nonākuši neapskaužamā dzīves situācijā un pašu spēkiem vairs nespēj no tās izkļūt. Tās ir ģimenes, kuras smagi skāris bezdarbs, atkarības, nespēja iekļauties laikmeta steidzīgajā ritmā.

Pabalstu piešķiršana ir viens no palīdzības veidiem, kā pašvaldība nāk pretī grūtībās nonākušajiem, tomēr ilgtermiņā tas problēmu nerisina. Sociālo darbinieku ikdienas pienākumos ietilpst meklēt iemeslus, kādēļ cilvēki ilgstoši nespēj atrisināt radušos sarežģījumus. Tiek analizēta gan paša indivīda pieredze, gan ģimenes apstākļi, gan kopienas ietekme. Visi šie faktori ir būtiski personības attīstībā. Bieži vien šiem cilvēkiem jau ir zudušas cerības, smagi cietusi pašapziņa, viņi jūtas atstumti un nesaprasti. Tādēļ nereti cēlonis ieilgušām problēmām ir ļoti komplicēts.

Kā vienu no iespējamiem risinājumiem sociālais dienests piedāvā iespēju apmeklēt atbalsta grupas, kurās pulcējas cilvēki ar līdzīgiem dzīvesstāstiem. Tomēr sociālie darbinieki bieži sastopas ar atraidījumu, piedāvājot šo pakalpojumu. Un tas ir saprotams, jo, spert pirmo soli, apzināties un atzīt savu situāciju ir visgrūtākais un vienlaikus vissvarīgākais posms ceļā uz problēmu risinājumu. Galvenie ieguvumi, apmeklējot atbalsta grupu, ir iespēja dalīties savā pieredzē un pārdzīvojumos un saprast, ka ar līdzīgām situācijām saskaras arī citi cilvēki. Tā ir iespēja nejusties vienam ar savām grūtībām, iegūt prasmi dalīties un izrunāties, celt pašapziņu, atklāt savus talantus, kā arī apgūt praktiskas lietas savas personības attīstīšanai. Jo ikvienā no mums ir spēks un nepieciešamie resursi, tie tikai jāsameklē un jāliek lietā.

Tāpat dažāda veida atkarības ir visnopietnākā problēma to cilvēku vidū, kas atrodas sociālā dienesta redzeslokā. Jebkura atkarība ir tikai sekas, un to cēloņi var būt visdažādākie. Lai spētu vispirms atzīt problēmas esamību un ķertos pie risināšanas, nenoliedzami ir jābūt stipram un drosmīgam.

Pašlaik tiek organizēta, tā saukto anonīmo alkoholiķu atbalsta grupa. Pirmā tikšanās 12. aprīlī plkst. 18 "Kodolā" (Nākotnes ielā 2, Ķekavā). Ar sociālā dienesta darbinieku atbalstu iespējams pieteikties arī Minesotas programmai Nodarbinātības valsts aģentūrā un iegūt nepieciešamo finansējumu no Eiropas fondu līdzekļiem.

Minesotas programma ir pasaulē atzīta 28 dienu stacionāra psihoterapeitiska programma atkarības slimniekiem. Tā kā dalība programmā iespējama, tikai brīvprātīgi piesakoties, sociālā dienesta organizētajās atbalsta grupās var iegūt trūkstošo motivāciju un atbalstu, lai uz visiem laikiem atbrīvotos no šīs problēmas un turpinātu pilnvērtīgu dzīvi.