09.04.2013 17:12

Epidemiologi: šīs sezonas gripa – īpaši neganta

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Lai gan gripa savu spēku pamazām zaudē gan Rīgā, gan reģionos ap to, joprojām tiek konstatēti arvien jauni saslimšanas gadījumi.

Kā lēš Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti, gripas aktivitāte šajā sezonā salīdzinājumā ar iepriekšējām saglabājusies neparasti ilgi. Lai gan mazāk, jauni saslimušie reģistrēti teju vai visās lielākajās pilsētās. Rīgā salīdzinājumā ar aizpagājušo nedēļu, kad bija vidēji 220 saslimušie uz 100 000 cilvēku, pagājušajā tie bija vairs tikai 98 cilvēki. Līdzīga situācija bija arī Jūrmalā. Pagājušajā nedēļā konstatēti 112 jauni inficēšanās gadījumi, un tas ir aptuveni divas reizes mazāk nekā nedēļu iepriekš.

Paralēli tam aprīļa pirmajā nedēļā palielinājusies saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām vidēji par 1,8 % un bijusi līdzīga saslimstība pēdējo divu sezonu attiecīgajā periodā. Atšķirībā no gripas saaukstēšanā skaita palielināšanās un samazināšanās tendences šajā sezonā bijušas līdzīgas 2011./2012. gada un 2010./2011. gada sezonas tendencēm, liecina jaunākā SPKC informācija. 

No epidēmijas sākuma līdz 8. aprīlim no gripas un tās izraisītajām komplikācijām miruši 52 cilvēki visā Latvijā. Gandrīz visiem mirušajiem tika noskaidrots vismaz viens riska faktors – galvenokārt hroniskas slimības (sirds, plaušu saslimšanas, cukura diabēts, aknu saslimšanas, onkoloģiskas, nervu sistēmas slimības, HIV) vai citi riska faktori (adipozitāte, grūtniecība, citi). A tipa gripa apstiprināta 40 (78 %) gadījumos, bet B tipa gripa – 11 (22 %) gadījumos.