30.03.2013 17:33

Rīga vēlas iestāties Eiropas Ūdeņraža, kurināmā elementu un Eiropas reģionu elektromobilitātes asociācijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tas ļaus sekmēt Rīgas virzību jaunu enerģētikas veidu izmantošanā ilgtspējīgas enerģētikas politikas ietvaros un vienlaikus veicinās arī gaisa kvalitātes uzlabošanu pilsētā. Tas ļaus sekmēt Rīgas virzību jaunu enerģētikas veidu izmantošanā ilgtspējīgas enerģētikas politikas ietvaros un vienlaikus veicinās arī gaisa kvalitātes uzlabošanu pilsētā. arhīvs

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja akceptējusi Rīgas domes lēmumprojektu par Rīgas iestāšanos Eiropas Ūdeņraža, kurināmā elementu un Eiropas reģionu elektromobilitātes asociācijā (HyER).

Tas ļaus sekmēt Rīgas virzību jaunu enerģētikas veidu izmantošanā ilgtspējīgas enerģētikas politikas ietvaros un vienlaikus veicinās arī gaisa kvalitātes uzlabošanu pilsētā, norāda pašvaldība. Lēmumprojektā paredzēts pilnvarot Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāju Vjačeslavu Stepaņenko pārstāvēt Rīgas pilsētas pašvaldību HyER.

HyER jau ir pārstāvēti 37 Eiropas reģioni un pilsētas, tostarp Londona, Hamburga, Milāna, Oslo, Grenoble, Ziemeļreinas-Vestfālenes apgabals. HyER kā pašvaldību partneris aktīvi strādā ar Eiropas Savienības Komisiju, lai izveidotu ilgtermiņa programmas elektrisko akumulatoru un elektrisko kurināmā elementu transportlīdzekļu ieviešanai un elektriskās uzlādes un ūdeņraža degvielas uzpildes infrastruktūras izveidei, jo ūdeņraža automobilis ir tas pats elektromobilis, tikai ar cita veida enerģijas uzkrāšanu un atšķirīgu starpuzpildes nobraukumu (ūdeņraža automobilim – 400 km, elektromobilim – 100 km).

HyER šobrīd īsteno vairākus projektus, piemēram, Eiropas elektromobilitātes projektā  notie sadarbība ar nacionālajām ministrijām Zviedrijā, Dānijā, Vācijā, Nīderlandē un Francijā, lai saskaņotu ūdeņraža degvielas uzpildes infrastruktūras attīstību TEN-T koridora ietvaros. Patlaban ir plāns būvēt trīs jaunas izmēģinājuma uzpildes stacijas 1000 km garajā TEN-T koridorā no Gēteborgas līdz Roterdamai.

Vienlaikus HyER atbalsta nacionālo programmu koordināciju un publicitātes aktivitātes. HyER popularizē kurināmā elementu hibrīdo autobusu un vieglo automašīnu, taksometru un motorolleru (skuteru) demonstrējuma projektus. Jau tagad degvielas šūnu hibrīdie autobusi tiek izmantoti ikdienas sabiedriskā transporta pakalpojumos vairāk nekā 10 pilsētās Eiropā, kā arī ir uzsākts HyTEC projekts, kas paredz izveidot vismaz divus jaunus Eiropas ūdeņraža vieglo automašīnu un kurināmā elementu motorolleru ieviešanas centrus Londonā un Kopenhāgenā vai kādā no biedru dalībreģioniem.

Nesen HyER kļuvis par publicitātes partneri FREVUE demonstrācijas projektam, kura mērķis ir atvieglot vieglo automašīnu akumulatoru uzlādes vietu izvietošanu pilsētās, un Ene.field demonstrācijas projektā par vairāk nekā 800 stacionāru kurināmā elementu mikro-koģenerācijas iekārtu uzstādīšanu visā Eiropā.

Rīga, kļūstot par HyER biedru, varēs līdzdarboties jau aktīvajos HyER administrētajos projektos, kā arī realizēt jaunu projektu ieviešanu Rīgā, saņemot ES līdzfinansējumu.

Patlaban līdz 22. maijam ir atvērts jauns projektu uzsaukums ar kopējo budžetu vismaz 68,5 miljoniem eiro, no kuriem transportam un uzpildes infrastruktūrai paredzēti vismaz 23 miljoni eiro, ūdeņraža ražošanai un piegādei vismaz 7,5 miljoni un stacionārai enerģijas ražošanai un koģenerācijai vismaz 24 miljoni, kā arī vēl 14 miljoni eiro plānoti citām aktivitātēm.