20.03.2013 14:23

Veselības inspekcija veiks pārbaudes Baldones sociālajā centrā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Divos valsts sociālās aprūpes centros (VSAC) pacientus neindē, pārējos gan vēl neesam pabijuši, 19. martā Saeimas Sociālās drošības apakškomisijas sēdē sacīja Latvijas Psihiatru asociācijas (LPA) prezidents Elmārs Tērauds.

Ažiotāža tika sacelta pēc viesošanās vairākos VSAC, kur pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem daudzos gadījumos saņem lielas un nepamatotas zāļu devas, tādējādi tiek ķīmiski ierobežotas. Lai noskaidrotu, vai tiesībsarga Jura Jansona konstatētais atbilst patiesībai, Veselības inspekcija ir sākusi pārbaudes vairākos VSAC, vēsta aģentūra LETA.

LPA prezidents ir viens no pārbaudēs iesaistītajiem ekspertiem. Viņš deputātiem sacīja, ka divos centros Veselības inspekcijas komanda jau ir pabijusi un tajos centru klienti "indēti netiek". Kad psihiatrs izpauda šo informāciju, viņš aicināja neizdarīt secinājumus par visiem VSAC un uzsvēra, ka pārbaudes ilgs vēl vismaz trīs mēnešus. Neskaidrības medicīniskās dokumentācijas kārtībā divos apmeklētajos centros gan esot, tomēr pie tā, viņaprāt, daļēji vainojamas neskaidrības likumdošanā, kas VSAC nedod ārstniecības iestādes statusu. Tāpat divos apsekotajos VSAC novērots ļoti vājš ārstnieciskā personāla sastāvs – trūkst psihiatru un kvalificēta ārstniecības personāla, sacīja E. Tērauds. Psihiatrs arī sacīja, ka tiesībsarga pārmetums par regulāru analīžu trūkumu tiem VSAC klientiem, kuri lieto klozapīnu – medikamentu, kas retos gadījumos var izraisīt potenciāli fatālu balto asins šūnu trūkumu un radīt letālu iznākumu –, ir patiess. "Paldies Dievam, ka šīs smagās blaknes ir gauži retas," piebilda E. Tērauds.

Vienlaikus, komentējot tiesībsarga sniegtās rekomendācijas VSAC centru klientu dzīves apstākļu uzlabošanai, E. Tērauds sacīja, ka dažas no tām ir ļoti ideālistiskas un nav īstenojamas tik ātri, kā to vēlas J. Jansons, – divu līdz trīs gadu laikā. Viena no šādām idejām E. Tērauda ieskatā ir VSAC slēgšana un ļoti ātra VSAC klientu atgriešana sabiedrībā.

E. Tērauds paskaidroja savu viedokli, minot piemēru, ka no VSAC "Rīga" filiāles "Baldone" teju desmit gadu laikā caur alternatīvo sociālās aprūpes formu – pusceļa māju – sabiedrībā atgriezušies vien deviņi jaunieši no 200. Līdzīgi – no VSAC "Kurzeme" šādā ceļā sabiedrībā piecu gadu laikā atgriezusies vien aptuveni 29 cilvēki.