12.03.2013 11:51

Apzinās sociālās aprūpes centru klientu vajadzības, tostarp Baldonē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Lai apzinātu katram valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) klientam nepieciešamos pakalpojumus un noteiktu iespējas tos īstenot praksē, Labklājības ministrija (LM) ir sākusi pilotprojektu "Priekšlikumi klientu grupēšanai un nepieciešamā pakalpojuma apjoma noteikšanai".

Pilotprojektu paredzēts realizēt līdz augustam piecās VSAC filiālēs, no kurām viena atrodas Baldonē, vēsta aģentūra LETA. Tā laikā eksperti izstrādās praksē pārbaudītu metodiku sociālo pakalpojumu sniegšanā dažādām aprūpes vajadzībām gan bērniem, gan pieaugušiem cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, tostarp ar garīgās attīstības traucējumiem un psihiskām saslimšanām, kā arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Kā skaidro LM, metodika nepieciešama, lai mainītu pieeju un uzlabotu sociālās aprūpes centru sniegto pakalpojumu kvalitāti. Lai izstrādātu metodiku sociālo pakalpojumu sniegšanā bērniem, pilotprojektā iesaistīti vairāki speciālisti, tostarp medicīnas māsa bērniem, pediatrs, bērnu psihiatrs, sociālais darbinieks, speciālais pedagogs, sociālais pedagogs, ergoterapeits, fizioterapeits, ekonomists. Savukārt metodikas izstrādē pieaugušiem cilvēkiem iesaistīta garīgās veselības aprūpes māsa, ģimenes ārsts, psihiatrs, sociālais darbinieks, ergoterapeits, fizioterapeits, ekonomists.

Šie speciālisti praktiski iepazīsies ar pašreizējiem klientu grupēšanas kritērijiem VSAC, izvērtēs klientu spējas, prasmes, vajadzības, izanalizēs pakalpojumu saturu, apjomu un nepieciešamos resursus – personāla skaitu, kvalifikāciju, materiāli tehnisko bāzi. Pilotprojekta laikā speciālisti izstrādās arī kritērijus klientu grupēšanai pa aprūpes līmeņiem un klientu grupām – 11 bērnu un 32 pieaugušo grupām. Savukārt vasarā iecerēta VSAC darbinieku apmācība klientu grupēšanā un pakalpojumu sniegšanā atbilstoši jaunizveidotajiem kritērijiem.

Vienlaikus eksperti izvērtēs veselības aprūpes pakalpojumu saturu un formu. Pilotprojekta realizācijai šajā gadā kopumā plānots finansējums 56 000 latu apmērā.