25.02.2013 14:40

Latvijā darba vietā bojā gājušo skaits ir dramatisks

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, cik nozīmīga un bieži vien izšķiroša loma ir darba drošības noteikumu ievērošanai ikdienā, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība uzsākusi informatīvu kampaņu. Tās sākotnējais centrālais elements ir provokatīva vides instalācija, kas tiešā veidā ataino dramatisko situāciju darba drošības jomā Latvijā – tajā ir simboliski attēloti 34 cilvēki, kuri gājuši bojā nelaimes gadījumos darbā 2012. gadā. Vides instalācija izstādīta Esplanādes laukumā, Rīgā, un tā apskatāma no 25. februāra līdz 3. martam. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, cik nozīmīga un bieži vien izšķiroša loma ir darba drošības noteikumu ievērošanai ikdienā, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība uzsākusi informatīvu kampaņu. Tās sākotnējais centrālais elements ir provokatīva vides instalācija, kas tiešā veidā ataino dramatisko situāciju darba drošības jomā Latvijā – tajā ir simboliski attēloti 34 cilvēki, kuri gājuši bojā nelaimes gadījumos darbā 2012. gadā. Vides instalācija izstādīta Esplanādes laukumā, Rīgā, un tā apskatāma no 25. februāra līdz 3. martam. publicitātes

Latvijā nelaimes gadījumos darbā cietušo skaits ir dramatisks – 2012. gadā vien darba vietā bojā gājuši 34* cilvēki.

Visbiežāk šie negadījumi notiek darbinieku neuzmanības vai pārgalvības dēļ, kā arī darba devēju nevērīgās attieksmes dēļ pret darba drošību. Ar mērķi pievērst pastiprinātu sabiedrības uzmanību darba drošībai un sekām, ko izraisa nevērīga attieksme pret to, šodien, 25. februārī, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) ar provokatīvu instalāciju pilsētvidē sāk informatīvu kampaņu.

Kā liecina LBAS veiktās aptaujas dati**, teju katrs trešais respondents (31 %) norāda, ka viņa darba vietā visi ar darba drošību saistītie jautājumi tiek uztverti kā formalitāte. Tikpat liela daļa aptaujas dalībnieku atklāj, ka viņu darba vietās darba drošības instruktāža izpaužas kā parakstīšanās instruktāžu žurnālā – darba instruktāža nenotiek un ar darba drošību saistītie jautājumi netiek pārrunāti. Regulāras un kvalitatīvas darba drošības instruktāžas saņem tikai 20 % aptaujāto.

Uz jautājumu, vai vienmēr ievēro darba drošības noteikumus, apstiprinoši atbildēja vien 30,5 % strādājošo. Vairāk nekā puse jeb 66 % respondentu atzīst, ka ievēro tikai tos noteikumus, kuru pārkāpums var radīt tiešus draudus viņu dzīvībai. Turklāt teju katrs ceturtais strādājošais (23 %) būtu gatavs atteikties no individuālajiem darba aizsardzības līdzekļiem (piemēram, darba cimdiem, ķiveres, aizsargbrillēm), ja darba devējs piedāvātu palielināt darba algu. Bet vēl 19 % aptaujāto apsvērtu šādu iespēju, iepriekš izvērtējot algas paaugstinājuma apmēru.

"Šie aptaujas dati liecina, ka sabiedrības attieksme pret savu veselību un pat dzīvību darba vietā ir pavirša," norāda LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers. "Kāpt jaunceltnē bez drošinājumiem vai ķiveres, zāģēt koku bez noteiktām iemaņām to darīt un instruktāžas par pareizu meža tehnikas lietošanu ir tas pats, kas lēkt uz galvas upē nezināmā vietā... Tiesa, cilvēki to parasti sāk apzināties vien brīdī, kad nelaimē nokļūst paši vai tā skar viņu tuviniekus. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, cik nozīmīga un bieži vien izšķiroša loma ir darba drošības noteikumu ievērošanai ikdienā, esam sākuši informatīvu kampaņu. Tās sākotnējais centrālais elements ir provokatīva vides instalācija, kas tiešā veidā ataino dramatisko situāciju darba drošības jomā Latvijā – tajā ir simboliski attēloti 34 cilvēki, kuri gājuši bojā nelaimes gadījumos darbā 2012. gadā."

Komentējot aptaujas rezultātus, Ziedonis Antapsons, LBAS eksperts darba aizsardzības jautājumos, uzsver, ka darba aizsardzība ir komplekss pasākums, kurā vienlīdz nozīmīga loma ir gan darba ņēmējam, gan darba devējam: "Dzīvē nav nejaušību. Ir tikai likumsakarības. Kaut arī tā ir vispārzināma patiesība, cilvēkiem parasti šķiet, ka ar viņiem nekad nekas slikts nenotiks. Īpaši darbā. Nelaimes gadījumu statistika gan liecina pretējo – negadījumi darbā notiek, turklāt aizvien biežāk. Tāpēc nav pieļaujama formāla pieeja darba drošības jautājumiem nedz no darba devēju, nedz arī darbinieku puses.

Par darba drošību savā uzņēmumā katram ir jāpiedomā. Šeit varam vilkt paralēles ar ceļu satiksmi. Proti, ne jau visi satiksmes dalībnieki klaji ignorē noteikumus. Tomēr šo noteikumu pārkāpēju rīcības sekas skar arī tos ceļu satiksmes dalībniekus, kas brauc kārtīgi. Tāpēc vēlos aicināt gan darba devējus, gan darba ņēmējus būt atbildīgiem pašiem pret sevi un saviem līdzcilvēkiem un ievērot darba drošības noteikumus vienmēr un visur, jo sākt par to domāt brīdī, kad nelaime notikusi, ir nedaudz par dārgu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē."

Uzsverot darba aizsardzības nozīmi, LBAS aicina Latvijas iedzīvotājus pievērst šiem jautājumiem vairāk uzmanības un neskaidrību gadījumā vērsties pēc padomiem LBAS konsultatīvajos centros Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Valmierā un Daugavpilī.

26. februārī laikā no plkst. 10.30 līdz 12 un 28. februārī no plkst. 8 līdz 11 konsultācijas darba aizsardzības jautājumos būs iespējams saņemt arī pie vides instalācijas objekta Esplanādes laukumā. Tās sniegs Mārtiņš Pužuls, LBAS konsultants darba aizsardzības jautājumos.

Vairāk par kampaņu iespējams uzzināt interneta vietnē www.darbatiesibas.lv.

Aktivitātes tiek īstenota LBAS Eiropas Sociālā fonda projekta "Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos" gaitā sadarbībā ar Labklājības ministriju un drošības kompāniju "Grifs AG".

* Valsts darba inspekcijas dati.
** Aptauja tika veikta interneta vidē. Tajā piedalījās 1229 respondenti vecumā no 26 līdz 65 gadiem.