20.02.2013 10:12

Rīgā piesārņotā gaisa dēļ iedzīvotāju dzīves ilgums samazinās par pusi gada

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eiropas Komisija atzinusi, ka Latvijas galvaspilsētā ir slikta gaisa kvalitāte. Galvenais piesārņojuma avots – auto izplūdes gāzes. Par to mums draud gandrīz 300 000 latu liels sods. Eiropas Komisija atzinusi, ka Latvijas galvaspilsētā ir slikta gaisa kvalitāte. Galvenais piesārņojuma avots – auto izplūdes gāzes. Par to mums draud gandrīz 300 000 latu liels sods. www.foto.delfi.lv

Ja Rīgā netiks uzlabota gaisa kvalitāte, Eiropa Latvijai varētu piemērot vismaz 400 000 eiro (vairāk nekā 280 tūkstoši latu) lielu naudas sodu. Galvaspilsētā lielāko piesārņojumu rada auto izplūdes gāzes un apkures sistēmas.

Eiropas Komisija (EK) Latviju par problēmām ar gaisa kvalitāti Rīgā brīdinājusi jau vairākkārt, tomēr pilsētas vadība tam piegājusi ļoti vieglprātīgi. Konkrēta risinājuma vietā notikusi vien birokrātiska domes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sarakste, vēsta LTV raidījums "Labrīt, Latvija!".

Galveno gaisa piesārņojumu Rīgā rada sīkas daļiņas no auto izplūdes gāzēm un apkures sistēmām. Netīrā gaisa dēļ cilvēku dzīves ilgums samazinās par sešiem mēnešiem. EK skaidro – no piesārņotā gaisa gada laikā mirst vairāk cilvēku nekā no ceļu satiksmes negadījumiem. Rezultātā jāsecina – kamēr dome sola martā šo jautājumu risināt, Rīgas iedzīvotāji lēnām mirst.

Risinājums varētu būt pareiza transporta sistēmas organizēšana, lai nebūtu sastrēgumu: ja nebūs sastrēgumu, nebūs tik daudz izplūdes gāzu un līdz ar to arī piesārņojuma. Ja Latvijas galvaspilsēta nenovērsīs gaisa piesārņojuma iemeslus, valstij var nākties maksāt iespaidīgu naudas sodu. Jāteic, ka ar šādām problēmām saskaras ne tikai Latvija, bet arī citas 17 Eiropas valstīm.

"Ministrija vairākkārt jau ir vērsusies pie Rīgas domes un rakstījusi, norādījusi uz problēmām, piedāvājusi arī savu speciālistu palīdzību nepieciešamības gadījumā, lai novērstu visus tos aizrādījumus, kas ir izteikti. Pagaidām Rīgas dome atrakstījusies, šobrīd pēc pēdējām sarunām, sola, ka martā varētu pieķerties šim jautājumam," sacīja VARAM Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere.

Toties Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta pārstāvis Askolds Kļaviņš apgalvo, ka rīdzinieki var būt mierīgi, jo gaisa kvalitāte pilsētā ir laba, izņemot atsevišķas dienas gadā.

"Tas ir bieži vien dažādu apstākļu kopums – sākot no meteoroloģiskiem apstākļiem, kad nav vēja un pilsēta neventilējas, reizēm veidojas aerosoli, un īstenībā mazas ūdens daļiņas aparatūra uztver kā putekļus, un mums rāda, ka ir piesārņojums ar putekli, kas arī ir, bet nav tik melns tas puteklis, kā mums rāda aparatūra. Ir dienas, kad ir auksti un visi kurina. Sākot no automašīnas, kurā sēž un sildās, un beidzot ar krāsnīm," viņš sacīja.

LTV raidījjuma "Labrīt, Latvija!" video sižets: