20.01.2013 18:53

Veselība: Garkalnes zāļu sievas Emīlijas ieteikumi gripas laikam

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lai deguna gļotādai un augšējiem elpceļiem palīdzētu atbrīvoties no mikrobiem, kas tajos iekļuvuši ar gaisu, pārnākot mājās, katrā nāsī vajag paturēt pusi no mazas sīpola ripiņas. Vienu pusīti ieliek vienā nāsī, otru otrā un 10–15 minūtes paelpo. To ir ērtāk darīt, atlaižoties gultā. Līdzīgi katrā nāsī var ielikt plānas ķiploka šķēlītes. Gan sīpola, gan ķiploka sulai piemīt izteiktas antibakteriālas īpašības. Lai deguna gļotādai un augšējiem elpceļiem palīdzētu atbrīvoties no mikrobiem, kas tajos iekļuvuši ar gaisu, pārnākot mājās, katrā nāsī vajag paturēt pusi no mazas sīpola ripiņas. Vienu pusīti ieliek vienā nāsī, otru otrā un 10–15 minūtes paelpo. To ir ērtāk darīt, atlaižoties gultā. Līdzīgi katrā nāsī var ielikt plānas ķiploka šķēlītes. Gan sīpola, gan ķiploka sulai piemīt izteiktas antibakteriālas īpašības. arhīvs

Iesnas, klepus, kakla sāpes ir sajūtas, kas ik palaikam rada diskomfortu ziemas laikā. Garkalniešiem ir paveicies, ka viņu novadā dzīvo zāļu sieva Emīlija Spalve, kura zina, kā no šīm kaitēm izsargāties un ātrāk atveseļoties.

"Laikā, kad apkārt daudzi klepo un šķauda, svarīgi pareizi elpot – darīt to caur degunu," iesaka Emīlijas kundze. "Tā ieelpotais gaiss tiek attīrīts no gaisā esošajiem mikrobiem un paspēj sasilt. Lai deguna gļotādai un augšējiem elpceļiem palīdzētu atbrīvoties no mikrobiem, kas tajos iekļuvuši ar gaisu, pārnākot mājās, katrā nāsī vajag paturēt pusi no mazas sīpola ripiņas. Vienu pusīti ieliek vienā nāsī, otru otrā un 10–15 minūtes paelpo. To ir ērtāk darīt, atlaižoties gultā. Līdzīgi katrā nāsī var ielikt plānas ķiploka šķēlītes. Gan sīpola, gan ķiploka sulai piemīt izteiktas antibakteriālas īpašības." Lai atbrīvotos no iesnām, degunā var pilināt svaigi sarīvētu biešu sulu. Ar pipeti katrā nāsī iepilina 1–2 pilienus sulas. Maziem bērniem biešu sulu var atšķaidīt ar kumelīšu tēju.

"Saaukstēšanās slimību laikā vēlams dzert zāļu tējas, jo tās labi attīra visu organismu. Katrā augā ir saules enerģija un atšķirīgu ārstniecisko vielu buķete, tāpēc zāļu tējas vēlams gatavot no vairākiem augiem," iesaka Emīlijas kundze. "Pret saaukstēšanās slimībām ieteicami priežu pumpuri, baltais un sarkanais āboliņš, Islandes ķērpis, liepziedi, māllēpes, aveņu laksti un ogas, upenes. No kaltētajiem augiem pagatavo maisījumu – ņem augus vienādās daļās, ber stikla burkā un samaisa. Uzliek vāku un tur virtuves skapītī.

Gatavojot tēju, uz vienu glāzi liek 1–2 ēdamkarotes maisījuma un pārlej ar karstu ūdeni. Apsedz, ļauj, lai ievelkas 5–6 minūtes, pēc tam nokāš. Ja gatavo lielāku daudzumu tējas, to uzglabā termosā, jo tēja jādzer silta. Ļoti labi, ja pie zāļu tējas pieliek pāris karotes aveņu vai upeņu ievārījuma vai pielej šo ogu sulu."

"Imunitātes stiprināšanai, attīrīšanai un atveseļošanai no visdažādākajām kaitēm labi palīdz balzams, ko var pagatavot no vienpadsmit augu maisījuma "Zviedru rūgtais", ko var nopirkt, piemēram, homeopātiskajā aptiekā," pieredzē dalās Emīlijas kundze. "Paciņas saturu ber divu litru burkā un pārlej ar 1,4 l degvīna. Tur 14 dienas siltā vietā, laiku pa laikam sakratot. Pēc tam nokāš, salej mazās pudelītēs un uzglabā vēsumā. 30 pilienus šī balzama iepilina zāļu tējā, lai pastiprinātu tās ārstniecisko efektu. Ja moka kakla vai ausu sāpes, ar šo balzamu var ierīvēt arī kaklu un ausis no ārpuses."

Aukstā laikā bieži vien nepatīkamas sajūtas rada muguras, locītavu un nervu pinumu sāpes. "Pret tām pats var pagatavot asinszāles tinktūru," iesaka Emīlijas kundze. "Sasmalcinātus asinszāļu lakstus ber burciņā vai pudelē tā, lai tie būtu irdeni. Pārlej ar degvīnu, raugoties, lai degvīna slānis virs augiem ir apmēram divu pirkstu biezumā. Trauku aiztaisa ar vāku un tur 14 dienas siltā vietā, piemēram, pie pavarda. Laiku pa laikam sakrata. Pēc divām nedēļām nokāš. Ar iegūto tinktūru ierīvē muguru krustu apvidū, kur atrodas nervu pinums, un citas sāpošās vietas."

Zāļu sieva Emīlija Spalve līdzekļus pret saaukstēšanos meklē dabā, nevis aptiekā./Foto: no Garkalnes novada domes arhīvaZāļu sieva Emīlija Spalve līdzekļus pret saaukstēšanos meklē dabā, nevis aptiekā./Foto: no Garkalnes novada domes arhīva