16.01.2013 13:24

Gripa pamazām pārņem Rīgu un Pierīgu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Lai gan gaisa temperatūra pieturas krietni zem nulles, gripa pamazām sāk savu uzvaras gājienu Rīgā un novados ap to. Palielinājusies saslimstība arī ar akūto elpceļu infekciju slimībām.

Monitoringā iekļautajās ambulatorajās iestādēs visā Latvijā klīniski tika diagnosticēti četri gripas gadījumi (vidēji 3,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju). Trīs gadījumi reģistrēti Rīgā. Lai gan par Pierīgas novadiem atsevišķu datu nav, ir skaidrs, ka gripas izplatība ap galvaspilsētu esošajos novados ir līdzīga kā tajā.

No saslimušajiem cilvēkiem, trīs no tiem ir vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem un viens vecuma grupā no 5 līdz 14 gadiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

Tāpat pie ģimenes ārstiem vērsušies ļoti daudzi cilvēki, kuri sūdzējušies par elpceļu infekcijām. To skaits janvāra otrajā nedēļā palielinājās par 34,7 procentiem un bija vidēji 1179 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinoši janvāra pirmajā nedēļā tie bija 875,2 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. No tiem Rīgā bija 1209 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Ar diagnozi "gripa" slimnīcā nogādāti 13 pacienti, bet ar gripas izraisītu pneimoniju jeb plaušu karsoni – 12 cilvēki.

Kopš sezonas sākuma pagājušā gada izskaņā, no 11 slimnīcām saņemta informācija par 38 pacientiem, kuri tajā nonākuši gripas un tās izraisītās pneimonijas dēļ. Visvairāk to bijis Rīgā – 28 cilvēki.


SIA "Rīgas austrumu klīniskā universitātes slimnīca" stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" laboratorijā 2. nedēļā noteikti 14 gripas vīrusi – 7 A tipa un 7 B tipa gripas vīrusi. Kopš sezonas sākuma pavisam noteikti 48 A tipa gripas vīrusi un 13 B tipa gripas vīrusi.

Gripas aktivitāte Latvijā, tāpat kā citās Eiropas valstīs, pieaug, par ko liecina gripas monitoringā iekļauto ārstu un iestāžu sniegtie dati.

Ar gripas profilakses pasākumiem var iepazīties šeit.