09.01.2013 13:01

Siguldu gripa vēl nav sasniegusi

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Tāpat kā citus gadus, arī šogad līdz ar jaunā gada iestāšanos arvien vairāk par sevi atgādina gripa. Epidēmija Latvijā apgriezienus uzņem pamazām, un Siguldu tā vēl nav sasniegusi.

 Rīgas rajona slimnīcas (RRS) Siguldā stacionārā un uzņemšanas nodaļā pagaidām nekas neliecinot par gripas epidēmijas sākšanos. To, kad šo un citus Pierīgas novadus varētu sasniegt epidēmijas vilnis, prognozēt esot grūti, norāda RRS galvenais ārsts Valdis Siļķe. Viss būšot atkarīgs no laikapstākļiem.


Iespējams, gadumijas atkusnis vai kādi citi faktori sekmējuši to, ka janvāra sākumā stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) laboratorijā apstiprināti jau 43 gripas gadījumi.

"Būtiski, ka 2. un 3. janvārī tika atklāti 29 gripas gadījumi, kas nozīmē, ka gripas cirkulācija ir kļuvusi aktīvāka," aģentūrai LETA norāda LIC galvenā ārste Baiba Rozentāle. Mediķe skaidro, ka parasti no brīža, kad vīrusa cirkulācija sasniedz šādu aktivitāti, līdz slimības uzliesmojumam paiet trīs līdz četras nedēļas. "Mēneša laikā gripa varētu uzņemt apgriezienus," viņa prognozē.

Arī pašreizējie laika apstākļi esot ļoti labvēlīgi gripas cirkulācijai, jo tai patīkot, kad salu nomaina atkusnis un otrādi, saka B. Rozentāle. "Šis vīruss iztur pat temperatūru, kas ir augstāka par mīnus 70 grādiem, bet mīnus 15 līdz 20 grādi tam ir medus maize," izteicās mediķe.

Līdzās gripas vīrusam patlaban ļoti aktīvi cirkulē arī citi augšējo elpceļu vīrusi, kuriem ir līdzīgi simptomi kā gripai, piemēram, respiratori sincitiālais vīruss, kura viena no pazīmēm arī ir klepus. "Droši var teikt, ka gripas vīruss šobrīd nav viens pats un vēl nav izkonkurējis citas augšējo elpceļu infekcijas," sacīja B. Rozentāle.

Gripas epidēmija sākas, ja uz 100 000 iedzīvotāju nedēļā tiek reģistrēti vismaz 100 saslimšanas gadījumi, tāpēc 43 saslimušie kopš septembra "nav nekas", uzsvēra mediķe, piebilstot, ka šis tomēr ir īstais laiks vakcinēties pret gripu, īpaši visām riska grupām.

Īpaši svarīgi vakcināciju veikt riska grupu pacientiem, kuriem ir lielāka varbūtība saslimt ar smagu gripu, kuras biežākā komplikācija ir bakteriāls plaušu karsonis. Šie cilvēki ir hronisku plaušu, sirds un asinsvadu sistēmu slimnieki, nieru un vielmaiņas slimību slimnieki, bērni no sešu līdz 23 mēnešu vecumam, cilvēki, kas vecāki par 65 gadiem, grūtnieces un sievietes, kuras plāno grūtniecību gripas sezonā, kā arī mediķi un sociālie darbinieki, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.