19.12.2012 11:22

Pierīgas ārsti protestu atbalsta, bet pacientus pieņem

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas ārsti protestu atbalsta, bet pacientus pieņem arhīvs

No šodienas līdz 21. decembrim daļa Latvijas ģimenes ārstu protestēs pret Veselības ministrijas (VM) izstrādātajiem jaunajiem darba kvalitātes kritērijiem. Pierīgas dakteri akciju idejiski atbalsta, bet pacientus pieņem.

 

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) iniciētajā protesta akcijā iesaistītie ģimenes ārsti trīs dienas neapmeklēs darbu, tādēļ praksēs dežurēs otrās māsas vai ārsta palīgi, informē LĢĀA. Ģimenes ārsta prakses turpinās būt atvērtas, māsa vai ārsta palīgs turpinās sniegt palīdzību savas kompetences ietvaros, tostarp informēs par iespējām saņemt veselības aprūpi citās ārstniecības iestādēs, norāda asociācija.

Idejiski šo protestu atbalsta arī uzrunātie Pierīgas ģimenes ārsti, taču uzreiz piebilst, ka nevar atļauties nenākt uz darbu, jo tas kaitēs pacientiem, it īpaši ņemot vērā to, ka tuvojas svētku brīvdienas. Viena no šādām vietām, kur ir atbalsts šai akcijai, ir "Ārsta māja" Ropažos, kur praktizē divas ģimenes ārstes – Kristīne Birzniece-Bērziņa un Ligita Zeltiņa.

"Mēs pilnībā atbalstām akciju, taču uz darbu nākam un steidzamos pacientus, protams, pieņemam. Nedrīkstam pieļaut, ka šī iemesla dēļ cieš cilvēki," teic ģimenes ārste K. Birzniece-Bērziņa. Izmaiņas skārušas vien tos ropažniekus, kuri var vēl pagaidīt un vizīti pie daktera atlikt uz pēcsvētku laiku. "Manai kolēģei, piemēram, rīt ir zīdaiņu pieņemšana. To vienkārši nevar atlikt," tā Ropažu ģimenes ārste.

Protestu atbalsta arī Mārupes ambulancē praktizējošā ģimenes ārste Dzintra Poiša, taču, līdzīgi kā Ropažos, arī šajā Pierīgas medicīnas iestādē, pacienti tiek pieņemti un uzklausīti. "Mēs vienkārši nevaram pirms svētkiem nepieņemt pacientus. Ko tie cilvēki darīs visas garās brīvdienas? Ja izvēlētos nenākt uz darbu līdz sestdienai, tad nāktos pieņemt pacientus svētkos. Viņi jau nav vainīgi, tādēļ nedrīkst ciest," pārliecināta Mārupē praktizējošā ģimenes ārste.

Viņa arī piebilst, ka informācija par to, kā organizēt šo protestu, ir bijusi nepietiekama. "Mēs taču nevaram tā vienkārši nenākt uz darbu. Protesta organizētājiem bija laikus jāpaziņo, kā to noformēt juridiski korekti," tā D. Poiša.

Pacienti bez medicīniskās aprūpes nepaliks arī Olainē. Kā zina teikt šī novada veselības centra galvenā ārste Regīna Lācīte, šīs medicīnas iestādes telpās esošie ģimenes ārsti strādājot kā ierasts. "Dakterēm ir ļoti daudz darba, tādēļ viņas nevar atļauties nestrādāt šajās dienās, it īpaši tādēļ, ka tuvojas svētku brīvdienas," tā R. Lācīte, piebilstot, ka Olaines veselības centrā praktizējošās ģimenes ārstes vairāk domājot par pacientiem, nevis protestiem.

Jānorāda, ka LĢAA rosinātajā protesta akcijā, kurā visi ģimenes ārsti aicināti doties "atpūtā", trīs dienas neejot uz darbu, trešdien piedalās vairāki simti ārstu, vēsta portāls "Delfi.lv".

Precīzu protesta dalībnieku skaitu gan vēl nevarot pateikt, bet tie esot "simti noteikti". Rīgā atbalsts un dalība akcijā esot lielāka, bet reģionos nedaudz mazāka, pieļāva LĢAA prezidents Pauls Princis. Viņš arī norādīja, ka šī akcija ir strauja un spontāna, lai pievērstu uzmanību nozares problēmām. Patlaban arī neesot akūtākais "slimnieku laiks", jo bīstamāk būtu, ja šādu akciju rīkotu gripas laikā, norādīja asociācijas vadītājs.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija pēc neveiksmīgām sarunām ar premjeru Valdi Dombrovski ("Vienotība") par valdības plānotajām izmaiņām ārstu darbā, otrdien oficiāli izsludinājusi protesta akciju un aicina visus Latvijas ģimenes ārstus no rītdienas doties "atpūtā" – trīs dienas neejot uz darbu.

Lēmums pieņemts pēc tam, kad asociācijas prezidents P. Princis un valdes loceklis Andris Baumanis tikušies ar V. Dombrovski, lai skaidrotu ārstu iebildumus saistībā ar grozījumiem veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, ko otrdien pieņēma valdība. Izmaiņas paredz turpināt palielināt ģimenes ārstu pienākumus bez nepieciešamā finansējuma, apgrūtinot sniegt palīdzību mūsu pacientiem, uzskata asociācija.

Kopumā ārstu viedoklis otrdien esot ticis uzklausīts, taču skaidri risinājumi nav piedāvāti, tāpēc asociācija aicina biedrus piedalīties ģimenes ārstu brīdinājuma akcijā – trīs dienas ilgā atvaļinājumā no šī gada 19. līdz 21. decembrim. Kopumā asociācijā ir 1253 biedri – ģimenes ārsti, kas ir aptuveni 90 % no kopējā ģimenes ārstu skaita. Asociācija apvieno mediķus no visas Latvijas, un savu atbalstu asociācijas nostājai iepriekš izteicis vairākums biedru.

Ģimenes ārstu prakses vietās būs izvietota informācija par palīdzības saņemšanas iespējām: par dežūrārsta palīdzības saņemšanas iespējām, par neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukšanu, zvanot pa tālruni "03" vai "112" vai "113" un tuvāko ārstniecības iestādi, kurā iespējams saņemt diennakts neatliekamo medicīnisko palīdzību, tās adresi un telefonu.

Medicīniskas konsultācijas iedzīvotājiem, kuriem nepieciešams padoms vienkāršu saslimšanu gadījumos, var saņemt, zvanot pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni "66016001" darba dienās darba laikā, bet brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti.