03.12.2012 13:28

Pabalsti nav palielināti gadiem, rehabilitācijas iespēju par maz, tehniskie palīglīdzekļi grūti pieejami

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
12 gadus vecais Rolands fotografēšanas brīdī priecājas. “Mūsu valstī vadošie un arī mūsu pašvaldības deputāti, kas reizi gadā garāmbraucot ierauga invalīdu, domā, ka problēma īsti nepastāv,” saka Rolanda mamma Marita Zusina, aizvadītajās brīvdienās kopa ar dēlu dodoties uz īpašu invalīdiem veltītu koncertu Salaspilī.   12 gadus vecais Rolands fotografēšanas brīdī priecājas. “Mūsu valstī vadošie un arī mūsu pašvaldības deputāti, kas reizi gadā garāmbraucot ierauga invalīdu, domā, ka problēma īsti nepastāv,” saka Rolanda mamma Marita Zusina, aizvadītajās brīvdienās kopa ar dēlu dodoties uz īpašu invalīdiem veltītu koncertu Salaspilī. Krišjānis Grantiņš

Salaspiliete Marita Zusina pirms 12 gadiem laida pasaulē Rolandu. Priecīgo notikumu aizēnoja dzemdību traumas radīts asinsizplūdums jaundzimušā zēna smadzenēs, ko var salīdzināt ar smagu insultu pieaugušam cilvēkam.

Dzemdību namā ārsti skraidīja, visapkārt valdīja haoss, bet Maritai neviens neizskaidroja, kas ir noticis un kā viņai būtu jārīkojas ar slimu bērnu uz rokām. Marita ilgi nevarēja attapties no šoka. "Neviens cilvēks negrib, lai viņa tikko dzimušais bērns būtu tāds."

Turpmākos divus dēla dzīves gadus joprojām nebija skaidrības, kas zēnu sagaida nākotnē un kā mainīsies ģimenes dzīve. Pēcāk izrādījās, ka mazo Rolandu vajadzēja regulāri vest uz rehabilitācijas nodarbībām. "Tā vietā sēdēju neziņā. Pazaudēju divus gadus," Maritai ir daudz rūgtuma par nesakārtoto sistēmu.

Par ģimenes ikdienu un Pierīgas invalīdu biedrību prasībām Labklājības ministrijai lasiet "Rīgas Apriņķa Avīzes" 4. decembra numurā.