28.11.2012 11:53

Pēc pārbaudēm Baldones bērnudārza ēdienkartē pozitīvas izmaiņas

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēc pārbaudēm Baldones bērnudārza ēdienkartē pozitīvas izmaiņas arhīvs

Pēc pārtikas zinātnieces Īrisas Mūrnieces sniegtā kritiskā ēdienkartes vērtējuma maltītes dārziņā kļuvušas veselīgākas.

Pirmsskolas izglītības iestādi "Vāverīte" apmeklēja arī Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji. Bērnudārza vadītāja Rudīte Liepiņa atklāj, ka turpmāk noteikti vismaz divas reizes mēnesī bērniem tiks piedāvāta zivs – panēta Aļaskas polaka fileja. Medmāsas rēķinātās kalorijas tagad vecāki var redzēt pie ziņojumu dēļa koridorā. Agrāk vecākiem šī informācija nebija viegli pieejama.

Biežāk galdā tiks likti dārzeņi un augļi, bet cukura patēriņš tiks ierobežots. Ja iepriekš ēdienkartē bija rakstīts "sviestmaize" vai "alpu maize", tagad tiek precīzi norādīts – rudzu vai kviešu maize. Kādreizējās "kafijas" vietā – miežu kafijas dzēriens. "Citādāk viens otrs vecāks saprata, ka bērniem dodam īsto kafiju!" Vadītāja atklāj, ka tagad bērniem vairs netiek piedāvāts tik daudz saldumu. Piemēram, biezpienam vairs netiek pievienota marmelāde, rozīnes, šokolādes graudiņi, kas "bērniem tik ļoti garšoja". Par spīti tam, bērni labprāt ēdot uzlabotās ēdienkartes maltītes, atzīst R. Liepiņa.

Skolas medmāsa amatā stājusies tikai no septembra, un vadītāja pieļauj, ka tieši sākotnējo iemaņu trūkuma dēļ ar ēdienkartes veidošanu "nav veicies tik labi, kā gribētos. Viņa nekad nav sastādījusi ēdienkarti, tāpēc vadījās no iepriekšējo gadu piemēriem. Tagad medmāsa ir apliecinājusi, ka ir perspektīva, prot rēķināt kalorijas, nepieciešamās uzturvielas, turklāt viņai ir augstākā izglītība ekonomikā," norāda R. Liepiņa.

Ēriks Laime-Babris, bērnudārza vecāku pārstāvis, izmaiņas ēdienkartē ir pamanījis. Lai gan tās nav ievērojamas, ir prieks, ka šī lieta ir sakustējusies, atzīst vīrietis, kurš iepriekš portālam "Apriņķis.lv" pauda satraukumu par ārsta norādi, ka atvases veselības problēmas var būt saistītas ar nepareizo uzturu bērnudārzā. Viņš pamanījis, ka ēdienkartē parādījušies dažādi dārzeņu salāti, kā arī kompoti, ne tikai sulas dzērieni. "Lai gan no bērnudārza puses visu laiku izskanēja viedoklis, ka ar ēdienkarti viss ir kārtībā, kaut kas tomēr ir mainīts," secina Ē. Laime-Babris.

"Man ir ļoti skumji, ka elementāri jautājumi bija jārisina tik negatīvā gaisotnē, bet, redzot, ka ir rezultāts, kaut tas nāca grūti, saprotu, ka gāju pareizo ceļu. Bez plašsaziņas līdzekļu iesaistīšanās jautājums nebūtu izkustējies ne par mata tiesu," vērtē Ē. Laime-Babris.

Viņš cer, ka bērnudārzs uzklausīs vecākus un būs gatavs dialogam, kā arī – paši vecāki pievērsīs lielāku uzmanību notiekošajam bērnudārza virtuvē. Vecāku pārstāvis uzskata, ka šobrīd vēl ir pāragri spriest par to, vai ir panākts vēlamais rezultāts. "Savu slēdzienu varētu pateikt pēc kāda pusgada – par to, vai tiešām izmaiņas ir labas. Jā, šobrīd ēdienkartē ir parādījušies jauni nosaukumi un kaut kas ir pamainījies, bet, cik ilgi tas tā būs un vai kļūs par normu, ir pāragri spriest. Nevaram atslābt un teikt, ka nu visu esam paveikuši. Kā arī būs jāseko līdzi tam, kā 2014. gadā notiks jaunais iepirkums. Ceru, ka nākamā ēdinātāja izvēlē piedalīsies kompetentas personas."