02.11.2012 11:44

Viedoklis: Vecākiem jāvērtē vien tas, vai bērns dārziņā ir paēdis

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Vecākiem jāvērtē vien tas, vai bērns dārziņā ir paēdis rawveganrecipeexchange.wordpress.com

Šķēpu laušanu par it kā nekvalitatīvo un dārgo ēdināšanu Baldones bērnudārzā karstā diskusijā turpinājuši vecāki un bērnudārza pārstāvji.

Pirmsskolas izglītības iestādes "Vāverīte" vecāku padomes pārstāvis Jānis Eglīts par ceturtdien sanāksmē redzēto un dzirdēto saka – nav skaidrs, kāds bija diskusijas mērķis.

"Vairāk izskatījās kā privāto attiecību kārtošana, nevis centieni novērst problēmu." Šādās situācijās vecāku padome esot tā, kas jautājumus cenšas risināt. "Neviens, kas vēršas ar savu jautājumu, nekad netiek ne atstumts, ne klusināts. Pārsvarā rīkojam trīspusējas tikšanās, kad tiekas bērnudārza vadītāja, vecāku padomes pārstāvji un vecāks, kas izcēlis konkrēto jautājumu. Ja nepieciešams, tiek piesaistīts arī domes pārstāvis," pēc diskusijas protālam "Apriņķis.lv" klāstīja J. Eglīts.

Baldones bērnudārzu apmeklē jau otrā Jāņa atvase, un nevienam neesot bijušas veselības problēmas, kuru cēlonis varētu būt meklējams piedāvātajā ēdienkartē. "Vecākiem ir jāvērtē vien tas, vai viņu bērns ir paēdis vai nav. Kvalitāti nosaka Ministru kabineta noteikumi. Nespeciālistam ir ļoti viegli pateikt – kaut kas neatbilst ēdināšanas prasībām."

Cenas un kvalitātes attiecības jautājuma rosinātāja Ērika Laimes-Babra atvases veselības problēmas nav pierādījums ēdiena kvalitātes trūkumam, pārliecināts J. Eglīts. Kā atklājies diskusijā, "nav veiktas pārbaudes un saņemts ārsta slēdziens par to, vai veselības problēmas radušās mājas vai bērnudārza pārtikas dēļ".

J. Eglīts piekrīt – arī viņam šķiet, ka Ls 1,90 par ēdināšanu ir pārlieku liela cena. Jau vēstījām, ka bērnudārzos citos novados tā ir pat divkārt mazāka. "Bet, ja grib risināt cenas jautājumu, tas jādara sarunu ceļā, nevis saceļot milzīgu brēku. Šajā gadījumā es piedāvātu no sākuma meklēt kompromisu visos citos iespējamos veidos un tikai pēc tam iesaistīt presi. Varu teikt, ka vēsturiski jautājums par cenu tiek cilāts katru gadu. Kādu vienmēr kaut kas neapmierina, un cena ir vieglākais, pie kā pieķerties. Šādās situācijās tiek rīkota tikšanās, kad izskaidro, kāpēc cena ir tieši tāda un ne citādāka. Parasti ar to arī viss beidzas," situāciju skaidro J. Eglīts.

Kā vienu no risinājumiem cīņā ar lielo ēdināšanas maksu J. Eglīts ierosina "piesaistīt sponsorus vai iestādes, kas kādu daļu dotētu. Kā Nacionālās apvienības Baldones nodaļas vadītājs varu teikt, ka šobrīd jau tiek domāts par to, kā problēmu risināt, lai samazinātu izdevumus un nodrošinātu dotāciju vismaz 30 % apmērā. Viens no paņēmieniem būtu administrācijas mazināšana, pārejot uz e-vidi, līdz ar to samazinot tēriņus par algām un papīriem. Bēdīgākais ir tas, ka 2014. gadā, beidzoties šim iepirkumam, būs jāsludina jauns konkurss un, visticamāk, cenas būs vēl lielākas. Tad dotācija būs ne tikai vēlama, bet nepieciešama. Tāpēc esam sākuši to nopietni apsvērt".

 Iepriekš: Vecāki: bērnudārza ēdiens sabojāja veselību