17.10.2012 11:25

Siguldā par glābejsilītes izveidi nedomā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Glābējsilīte, kurā vecāki var atstāt jaundzumušo, par kuru nevēlas uzņemties turpmākas rūpes. Glābējsilīte, kurā vecāki var atstāt jaundzumušo, par kuru nevēlas uzņemties turpmākas rūpes. arhīvs

Rīgas rajona slimnīcā Siguldā jautājums par glābējsilītes izveidošanu pašlaik neesot medicīnas iestādes vadības dienaskārtībā.

 

Kā skaidro Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts Valdis Siļķe, vismaz pagaidām šāds jautājums neesot pat apspriests. "Ir jāsaprot, ka glābejsilītes ir kaut kas tāds, ko pie katra lielveikala neizvietosi. Ir jābūt gan personālam, gan īpašam tehniskajam aprīkojumam, lai to varētu uzturēt, taču mums tādu resursu nav," skaidro medicīnas iestādes galvenais ārsts.

Viņš atklāj, ka šis Siguldai un tās tuvākajai apkaimei tas neesot aktuāls vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tām mammiņām, kuras ir izlēmušas bērniņu pēc dzemdībām atdot šajās glābējsilītēs, ir iespēja to izdarīt salīdzinoši netālajā Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā, otrkārt, šajā Pierīgas reģionā neesot bijuši gadījumi, kad mammas savus jaundzimušos bērniņus kaut kur atstāj, lai šī glābējsilīte būtu kā iespēja pasargāt vai pat izglābt to dzīvību.

Pašlaik Latvijā darbojas septiņas glābējsilītes: Liepājā, Ventspilī, Rīgā, Valmierā, Rēzeknē, Daugavpilī un Madonā. Pēdējā sāka darboties vien šīs nedēļas sākumā. Saskaņā ar interneta vietnes Babybox.lv informāciju pēdējais bērns, kas ticis šogad ievietot glābējsilītē, ir meitenīte, kuru māte 23. jūlijā bija izlēmusi atstāt Daugavpils reģionālās slimnīcas glābējsilītē.