10.10.2012 07:36

Pierīgai gripa vēl nedraud

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgai gripa vēl nedraud arhīvs

Pirmais gripas saslimšanas gadījums Latvijā konstatēts jau 8. oktobrī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā. Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts Valdis Siļķe atklāj, ka Siguldas pusē saslimšana ar gripu vēl nav konstatēta.

 

Gripa parasti piemeklē ilgstoši mitrā laikā ar zemu temperatūru. Tas veicina vīrusu izplatību un vājina imunitāti, norāda ārsts. "Cilvēki apaukstējas caurvējos, bet acīmredzot vēl temperatūra nav tik zema, lai aktualizētos saslimšanas."

V. Siļķe atzīst, ka cilvēki nelabprāt izmanto iespēju sevi pasargāt, laikus potējoties, "jo gripas vakcīna savu efektivitāti tā īsti pierādījusi nav. Cilvēki tai netic un izsaka pretenzijas".

Lai gan Latvijas Infektoloģijas centra stacionāra galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle izteikusies, ka šī gada gripas vakcīna ir atbilstoša Pasaules Veselības organizācijas prognozētajiem sezonālās gripas vīrusiem, V. Siļķe norāda – tā tiekot apgalvots ik gadu. "Vakcīnas tiek iepirktas, bet reāli rezultātus var izvērtēt tikai epidēmijas beigās."

Kā ik rudeni, lai pasargātu sevi no saslimšanas, noderīgi ir stiprināt imunitāti, ģērbties atbilstoši laikapstākļiem, ēst zaļumus un ķiplokus. Noder arī vakcinēties, jo nekādu ļaunumu tas nenodara. Tikai palielinās iespēja pasargāties no gripas. "Baidīties no tā nevajag," aicina ārsts.