01.10.2012 13:29

Pierīgas senioru lielākā sāpe ir veselības aprūpe

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

1. oktobrī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā veco ļaužu diena, kurā pārējai sabiedrībai tiek atgādināts par šo cilvēku problēmām. Rīgas apriņķa pensionāru apvienības vadītāja Aija Kušķe ar skumjām gan atzīst – par senioriem Latvijā ir aizmirsts.

Šo dienu 1. oktobrī sāka svinēt 1991. gadā pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas ierosinājuma, taču Pierīgas vecākā gadagājuma cilvēki šo dienu īpaši atzīmē jau septīto gadu.


"Paši organizējam pasākumus, ja vien tāda iespēja ir, taču skumji, ka tas jādara mums, jo netiek ievērota šīs dienas galvenā būtība – atcerēties par senioriem un viņu problēmām," stāsta A. Kušķe, norādot, ka Latvijā pensionāriem pašiem aktīvi jācīnās par savām tiesībām.

Taujāta par to, kas tad ir Pierīgas senioru lielākā sāpe, A. Kušķe atklāj, ka lielas raizes sagādājot veselības aprūpes sistēma, jo par katru pakalpojumu pensionāriem ir jāmaksā pašiem, par spīti tam, ka ienākumi ir tik niecīgi, taču vajadzības – lielas.

"Lai cik dīvaini tas arī nebūtu, problēmas nokļūt līdz tuvākajai aptiekai ir arī Pierīgā dzīvojošajiem. Protams, aptieku saimniekiem tas ir bizness, tādēļ viņi tās izvieto tur, kur iespējams gūt vislielāko peļņu, nevis domājot par to, vai cilvēkiem, it īpaši veciem, ir iespējas līdz tai nokļūt," tā pensionāru apvienības vadītāja, atgādinot, ka ne visos Pierīgas novados sabiedriskā transporta kustība ir organizēta tik labi, lai vecākā gadagājuma cilvēkiem būtu iespēja veiksmīgi līdz aptiekai nokļūt. Arī braukšanas biļetes neesot no lētajām.

"Zinot, ka tāda problēma pastāv, tās risināšanā vajadzētu iesaistīties pašvaldībām, taču pašlaik tas nenotiek," secinājusi A. Kušķe.

Viņasprāt, viens no risinājumiem varētu būt iespēja iegādāties medikamentus pie ģimenes ārstiem vai vismaz doktorātos. Tad seniori un arī citi cilvēki varētu vienā vietā apmeklēt gan dakteri, gan uzreiz iegādāties zāles.

Par spīti grūtajai situācijai, A. Kušķe visiem Pierīgas pensionāriem un vecākā gadagājuma cilvēkiem šajā dienā vēl veselību un dzīvesprieku neatkarīgi no spiedīgajiem apstākļiem.