07.09.2012 16:26

Veiktās tularēmijas ierosinātāja pārbaudes, iespējams, nav pietiekami efektīvas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Daudzās iespējas inficēties ar tularēmiju izraisošo baktēriju. Pat atbildīgie dienesti nezina, kuru no tām "izmantojuši" sasirgušie bērni. Daudzās iespējas inficēties ar tularēmiju izraisošo baktēriju. Pat atbildīgie dienesti nezina, kuru no tām "izmantojuši" sasirgušie bērni. http://jcdheph.blogspot.com

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu Silabriežu apkārtnē savāktajos vides paraugos tularēmijas izraisītājs tomēr nav konstatēts.

SPKC epidemiologi savāca 14 ūdens paraugus no vietām, kur saslimušie bērni bija saskarsmē ar ūdeni, kā arī odu, ērču un grauzēju paraugus. Paraugi tika laboratoriski pārbaudīti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas laboratorijā, portālu "Apriņķis.lv" informēja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko. Saņemtie analīžu rezultāti liecina, ka tularēmijas izraisītājs (baktērija Francisella tularensis) nevienā no paraugiem nav konstatēts.

"Tomēr šis negatīvais analīžu rezultāts nenozīmē, ka infekcija dabā, Silabiežu apkārtnē, necirkulē, bet tikai to, ka savāktajos paraugos baktērija netika konstatēta. Tularēmija ir infekcija, kuras rezervuārs dabā ir dažādi grauzēji un kuru izplata posmkāji asinssūcēji. Tularēmijas dabas perēkļi parasti pastāv ilgu laiku, un cilvēki inficējas nejauši. Veicot tularēmijas izplatītāju (ērču, odu, dunduru, grauzēju) un ūdens paraugu pārbaudi, pastāv iespēja atrast izraisītāju un līdz ar to iegūt informāciju par infekcijas skartās teritorijas robežām. Tomēr vajadzētu arī rēķināties ar to, ka ne visi pārnēsātāji ir inficēti," skaidro Jurijs Perevoščikovs SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta vadītājs.

Tāpat pastāvot iespējamība, ka tularēmijas izraisītāja daudzums paraugā ir niecīgs vai laboratoriskās testēšanas metode nav pietiekami jutīga, lai saslimstības izraisītāju konstatētu, norāda speciāliste. Tādēļ negatīvi testēšanas rezultāti neliecina par to, ka tularēmijas dabas perēklis vairs nepastāv – SPKC epidemiologi turpinās uzraudzīt situāciju.

Visaugstākais inficēšanās risks ar tularēmiju pastāv jūlijā, augustā un septembrī. Kaut gan šobrīd jauni saslimšanas gadījumi nav reģistrēti, SPKC aicina Silabriežu apkārtnes iedzīvotājus arī turpmāk ievērot visus SPKC iepriekš sniegtos ieteikumus – izmantot repelentus (atbaidošus līdzekļus) pret kukaiņiem; likt aizsargtīklus logu un durvju ailēs, lai novērstu odu iekļūšanu mājoklī; izvairīties no saskarsmes ar grauzējiem; nepeldēties ūdenskrātuvēs, kur ir iespējama grauzēju klātbūtne. Lai novērstu grauzējiem labvēlīgu vidi, aicinām sakopt privāto teritoriju (zāles pļaušana, krūmāju ciršana, atkritumu savākšana un izvešana).