13.07.2018 11:19

Eiropas Komisija aicina aptaujā paust viedokli par pāreju uz vasaras laiku

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eiropas Komisija aicina aptaujā paust viedokli par pāreju uz vasaras laiku pixabay.com

Lai noskaidrotu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iedzīvotāju viedokli un novērtētu nepieciešamību veikt izmaiņas pastāvošajā kārtībā, Eiropas Komisija (EK) aicina ikvienu līdz šā gada 16. augustam piedalīties aptaujā.

Pēdējā gada laikā Eiropā ir aktualizējies jautājums par nepieciešamību pārskatīt pašreizējo pulksteņa pārregulēšanas kārtību ES, tāpēc Eiropas Komisija nolēmusi apzināt ES valstu iedzīvotāju viedokli par spēkā esošo kārtību, kādā ES notiek pāreja uz vasaras laiku un atpakaļ.

Jebkuram Latvijas iedzīvotājam ir iespēja piedalīties aptaujā un paust savu viedokli par šobrīd spēkā esošo pulksteņa grozīšanas kārtību. Aptaujas anketa (latviešu valodā) pieejama EK interneta vietnē.

Kā zināms, pāreja uz vasaras laiku ir pulksteņu pārregulēšana, lai vakaros dienas gaisma būtu ilgāk. Pāreja uz vasaras laiku notiek pavasarī, pagriežot pulksteņa rādītājus par stundu uz priekšu; savukārt vasaras laiks beidzas rudenī, kad pulksteņa rādītāji tiek pagriezti stundu atpakaļ.

No 1996. gada ES dalībvalstīs noteikta vienota vasaras laika skaitīšana – no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Kopējais ES tirgus, transporta tīkli un telekomunikācijas vairs neļauj kaut vienai dalībvalstij skaitīt laiku atšķirīgi no pārējām.