16.06.2018 12:52

Mediķi un speciālisti aicina Dziesmu svētku dalībniekus rūpēties par savu veselību

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mediķi un speciālisti aicina Dziesmu svētku dalībniekus rūpēties par savu veselību NMPD

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi pirms XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI deju svētkiem aicina ikvienu dalībnieku rūpēties par savu veselību.

Kā norāda NMPD direktore Liene Cipule, gādāt par veselību šajos Dziesmu un deju svētkos ir tikpat svarīgi, kā koncerta laikā nesajaukt dziesmas vārdus vai dejas soļus un neaizmirst koncerta tērpu. "Ja veselības nebūs - svētku prieki izpaliks! Nedēļas garumā dalībniekiem būs palielināta fiziska un emocionāla slodze, mainīsies ierastais dienas režīms, daudziem arī dzīvesvieta, jāpiedalās neskaitāmos mēģinājumos un koncertos. Ja dalībnieks vieglprātīgi izturēsies pret savu veselību, brīnišķīgo noslēguma koncertu var nākties skatīties televīzijas ekrānā," uzsver Cipule.

Šī iemesla dēļ viņa aicina ikvienu ievērot mediķu rekomendācijas, lai jau laikus sagatavotos svētkiem.

Mediķi aicina dalībniekus par dalību svētkos konsultēties ar savu ģimenes ārstu, jo īpaši, ja ir hroniska saslimšana, piemēram, astma, cukura diabēts vai paaugstināts asinsspiediens. Ārsta padomu jāvaicā arī tad, ja dzīves laikā bijušas nopietnas operācijas, asins pārliešana, nesen bijusi kāda trauma vai pēkšņa saslimšana, uzsver NMPD.

Tāpat mediķi aicina jau laikus sarūpēt "aptieciņu", kas noderēs svētkos. "Ņem līdzi plāksterus, saules aizsargkrēmu, mitrās salvetes vai roku dezinfekcijas līdzekli, kā arī tieši tev nepieciešamos medikamentus. Zālēm jābūt pietiekamā daudzumā, ja ārsts tās licis lietot regulāri vai ja mēdz būt alerģiska reakcija pēc kukaiņu dzēlieniem vai kādiem pārtikas produktiem. Tāpat noderēs arī kāda pretsāpju tablete, medikamenti vēdergraizēm un sāpošam kaklam," stāsta Bukša.

Vienlaikus mediķi iesaka dalībniekiem pārdomāt par līdzi ņemamo somu saturu. Pirms svētkiem svarīgi sekot laika prognozei, lai varētu sagatavoties karstam laikam vai vēsākām dienām. Tāpat svarīgi domāt par atbilstošu apģērbu - saulē labāk iet gaišā, ērtā apģērbā un cepuri galvā, bet, ja laiks solās būt vēss, nevajadzētu aizmirst par siltāku jaku vai lietusmēteli. Svarīgi somā ielikt arī vairākus zeķu pārus, krekliņus un maiņas apavus, kas noderēs, ja sanāks sasvīst. Vienlīdz svarīgi būs ņemt līdzi ērtus apavus, jo staigāt nāksies daudz. Jaunākās kurpes jāatstāj skapī, tā izvairoties no tulznām, uzsver mediķi.

Savukārt hronisku saslimšanu gadījumā, īpaši, ja paasinājuma brīdī mēdz būt samaņas traucējumi, mediķi aicina sagatavot zīmīti, ko nēsāt kabatā. Zīmītē jānorāda vārds, uzvārds, saslimšana un zāles, kuras šobrīd tiek lietotas.