09.05.2018 11:36

Vējonis: E-veselība ir obligāti nepieciešama visiem Latvijas iedzīvotājiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vējonis: E-veselība ir obligāti nepieciešama visiem Latvijas iedzīvotājiem Valsts prezidenta kanceleja

E-veselības sistēma ir obligāti nepieciešama visiem Latvijas iedzīvotājiem un veselības sistēmai kopumā, tādēļ visi ir ieinteresēti, lai tā darbotos efektīvi, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis atzina, ka joprojām parādās problēmas e-veselības sistēmas darbībā, taču uzsvēra, ka sistēmas izstrādātāji strādā pie to novēršanas.

Problēmas e-veselības darbībā, pēc Valsts prezidenta domām, liecina par to, ka jebkuram projektam ir precīzi jādefinē uzdevumi, lai noteiktu, ko pasūtītājs projekta ieviešanas gaitā vēlas sasniegt.

"Iespējams, ka pirms daudziem gadiem, e-veselības pirmsākumos, tā laika noteikumu izstrādātāji nebija precīzi definējuši atsevišķas lietas un tagad tās ir jālabo. Tomēr Veselības ministrija (VM) strādā pie tā, lai šīs problēmas novērstu un mēs sagaidām, ka tās pilnībā būs novērstas," teica Vējonis.

Jau vēstīts, ka veselības ministre Anda Čakša (ZZS) solījusi, ka divu mēnešu laikā e-veselības sistēma kļūs par "palīgu, nevis šķērsli" mediķiem.

Viņa otrdien aģentūrai LETA atzina, ka nav apmierināta ar to, kādā ātrumā e-veselības sistēma strādā, īpaši tāpēc, ka pagājuši jau četri mēneši, kopš e-veselības sistēmas obligātās lietošanas sākuma.

Vienlaikus ministre norādīja, ka patlaban visi spēki tiekot veltīti tam, lai uzlabotu e-veselības ātrdarbību, kas ir īpaši svarīgi, jo no nākamā gada 1.janvāra sāks darboties valsts veselības apdrošināšanas sistēma, kurā tieši e-veselība būs tā, kas nošķirs tos, kuriem pienākas valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi, no tiem, kuriem par pakalpojumiem būs jāmaksā.

Čakša uzsvēra, ka VM ir skaidrs, kas vēl jādara, lai uzlabotu e-veselības darbību - patlaban tiek palielinātas jaudas, turklāt eksperti "strādā dienu un nakti".

Sistēmas darbības uzlabošanai piesaistīti arī starptautiski eksperti, kuri strādā ar lielām sistēmām. "Iedomājieties sistēmu, kas izplānota pirms desmit gadiem, pilnīgi uz citiem domāšanas ātrumiem, uz citiem apjomiem [..], līdz ar to mēs ļoti daudz lietas adaptējam," sacīja Čakša.