31.08.2012 14:03

Salaspils novadā jau sākti darbi tularēmijas izplatīšanās novēršanai

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šorīt Salaspils novada domē tika sasaukta ārkārtas sēde, kurā pulcējās pašvaldības policijas pārstāvji, darba aizsardzības un vides inženierijas speciālisti, lai pārrunātu veicamos preventīvos pasākumus infekcijas slimības – tularēmijas – izplatīšanās novēršanai, aģentūrai LETA pastāstīja Salaspils novada domes priekšsēdētāja vietniece Olga Pāvulīte.


"Visi atbildīgie jau ir izbraukuši uz savām vietām," sacīja O. Pāvulīte. Viņa pastāstīja, ka speciālisti devušies apskatīt teritorijas, kurās, iespējams, notikusi inficēšanās, lai saprastu, kādi pasākumi tur veicami.

O. Pāvulīte uzsvēra, ka speciālisti veiks arī citu apdzīvoto teritoriju apskati un sakopšanu. Arī privāto teritoriju īpašniekiem nāksies sakopt savu peldvietu apkārtni, piemēram, nopļaut zāli. Ja privāto teritoriju īpašnieki paši nevarēs veikt sakopšanas darbus, palīgā nāks komunālais dienests, vēlāk gan nosūtot īpašniekiem rēķinu.

Tāpat ir sagatavoti informatīvie materiāli iedzīvotājiem – plakāti un stendi, kas jau tiek izvietoti pie dzīvojamām mājām un citviet novadā. Domes pārstāve arī sacīja, ka īpaša uzmanība tiks veltīta bērnu informēšanai.

Savukārt Stopiņu novada domes pārstāvji sēdē nepiedalījās. Aģentūrai LETA pagaidām neizdevās sazvanīt domes pārstāvjus.

Jau ziņots, ka Latvijā vairāki cilvēki saslimuši ar retu infekcijas slimību – tularēmiju. Vakar diagnoze laboratoriski tika apstiprināta diviem, bet klīniski – vēl četriem bērniem, kuri peldējušies vienā dīķī un karjerā Salaspils novadā, Silabriežu apkārtnes teritorijā, vietās, kas nav paredzētas peldēšanai, jo dīķi apdzīvo ūdensžurkas.

SPKC rekomendējis Stopiņu un Salaspils pašvaldībām veikt vairākus profilakses pasākumus, tostarp grauzēju iznīcināšanu jeb deratizāciju.

Pašvaldībām uzdots nodrošināt apdzīvoto teritoriju un iedzīvotāju atpūtas vietu sakopšanu, lai novērstu grauzēju uzturēšanai labvēlīgu vidi, – melioratīvie, agrotehniskie un līdzīgi pasākumi. Tāpat pašvaldībām veicami pasākumi, kas vērsti uz posmkāju kodumu novēršanu, – dezinsekcija, mājokļu un individuāla aizsardzība pret insektiem.

SPKC rekomendējis veikt nepieciešamos veterinārmedicīnas pasākumus, lai novērstu mājdzīvnieku inficēšanos.

Vienlaikus SPKC uzdevis pašvaldībām nodrošināt iedzīvotāju informēšanu par nepieciešamību izvairīties no saskarsmes ar grauzējiem, izmantot repelentus pret kukaiņiem, nepeldēties ūdenskrātuvēs, kur ir iespējama grauzēju klātbūtne un ūdens piesārņošana, nelietot uzturā pārtikas produktus un ūdeni, ja ir aizdomas, ka tie ir piesārņoti ar grauzēju izdalījumiem, un ziņot Pārtikas un veterinārajam dienestam, ja ir novērota dzīvnieku (grauzēju) masveida bojāeja.

Pašlaik SPKC nav saņēmis informāciju par citiem iespējamiem saslimšanas gadījumiem.

Tularēmija ir akūta infekcijas slimība, kas skar cilvēka limfātisko sistēmu, īpaši plaušas, acis un ādu, pastāstīja infektoloģe un stacionāra vadītāja Baiba Rozentāle. Baktērijas iekļūst cilvēka organismā caur bojātu ādas virsmu, gļotādu un elpceļiem, izraisot izmaiņas limfmezglos. Nonākot asinīs, tularēmijas baktēriju iniciētais patoloģiskais process var radīt sirds un asinsvadu, kā arī nervu sistēmas bojājumus, skaidroja B. Rozentāle.