16.03.2018 12:36

Dienām kļūstot garākām, mazinās ziemas nogurums

Autors  Ieva Zvagule, “Euroaptiekas” farmaceite
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dienām kļūstot garākām, mazinās ziemas nogurums pixabay.com

Laikapstākļiem un gadalaikam ir liela ietekme uz mūsu pašsajūtu – pavasara saulīte var radīt pacilātu noskaņojumu un pat uzlabot mūsu darba spējas. Gadalaiku maiņas periodā īpaši svarīgi atcerēties par veselīgu dzīvesveidu, kas ne tikai palīdzēs cīnīties ar aizejošās ziemas nogurumu, bet arī ļaus sagaidīt 18. martu – pirmo pavasara dienu, kad nakts garums būs īsāks nekā dienas.

Ziemā mūsu organisms saražo pārāk maz laimes hormona serotonīna, kas gādā par labu noskaņojumu. Tajā pašā laikā pastiprināti tiek sintezēts melatonīns – hormons, kas regulē miega un nomoda ritmu. Tas rada miega traucējumus un nogurumu, tādēļ nereti no rītiem ir grūti piecelties, un pat visas dienas garumā jūtamies miegaini. 

Ziemas nogurums noteikti rada gan fizisku, gan emocionālu diskomfortu, tādēļ ir svarīgi zināt tā rašanās iemeslus un to, kā gadalaiku maiņas periodā ar nogurumu varam cīnīties.


Noguruma simptomi un rašanās iemesli
Gada tumšajā laikā, kad saņemam pārāk maz saules, vitamīnu un mūsu spēkus atņem arī dažādi vīrusi, biežāk var parādīties ziemas nogurums. Simptomi, kas par to signalizē ir gan ilgstoša noguruma sajūta, nespēja izgulēties un aizgulēšanās, gan arī nomāktība, viegla aizkaitināmība un emocionalitāte.

Dažkārt cilvēki nogurumu var izjust fiziski – rokās un kājās var rasties smaguma sajūta. Ziemā mums palielinās arī apetīte un kļūstam fiziski pasīvāki, turklāt ēdiens, īpaši svētku laikā, kļūst treknāks, apēdam par daudz saldumu un bieži pārēdamies.

Ziemas noguruma rašanos tiešā mērā nosaka mūsu bioloģiskais pulkstenis, ko ietekmē dienas gaismas trūkums. Ir pieci galvenie iemesli, kas rada ziemas nogurumu:

mainīga gaisa temperatūra, kas noslogo asinsrites sistēmu;
neveselīgs dzīvesveids – fizisko aktivitāšu trūkums, nepietiekams miega daudzums un nepiemērots uzturs;
saules trūkums – organismā veidojas mazāk D vitamīna, kas ietekmē ne tikai kaulu stāvokli, bet arī imūnsistēmu, šūnu veidošanos un visas organisma funkcijas kopumā;
ziemas un pavasara sākuma vīrusi un infekcijas, kas organismam atņem spēkus;
psihoemocionālā slodze, stress un pārstrādāšanās.

Kā cīnīties?
Ziemas nogurums patiešām rada kā fizisku, tā emocionālu diskomfortu. Liela nozīme ziemas noguruma pārvarēšanā ir uzturam – jāizvairās no pārtikas, kas satur daudz ogļhidrātu, piemēram, miltu izstrādājumiem, saldumiem un neveselīgiem našķiem, lai arī tieši tos bieži kārojas. Šie produkti mums nesniedz nepieciešamo uzturvielu devu, tieši otrādi – tie mazina enerģiju un ietekmē cilvēka noskaņojumu, liekot zaudēt koncentrēšanās spējas un izraisot garastāvokļa maiņas.

Tā vietā vajadzētu ēst vairāk pilngraudu produktu, augļu un dārzeņu, veselīgo tauku un proteīnu – tie organismam sniegs enerģiju, labsajūtu un nepieciešamos vitamīnus, kā arī stabilizēs cukura līmeni asinīs.

Ziemas noguruma mazināšanai svarīgs ir sports. Fiziskās aktivitātes svaigā gaisā, piemēram, garas pastaigas un nūjošana, lieliski palīdzēs cīnīties ar nogurumu. Turklāt svaigs gaiss un telpu bieža vēdināšana radīs enerģijas pieplūdumu. Būtiski ir arī kārtīgi izgulēties, jo kvalitatīvs miegs ļauj organismam atpūsties un atjaunoties, tas palīdz paglābties un vieglāk izveseļoties no sezonālajām vīrusu slimībām un saaukstēšanās.

Nevaram aizmirst arī par kārtīgu atpūtu un pozitīvu emociju vairošanu. Šajā laikā mūsu miesa un gars novērtēs pirts rituālus un kontrastdušu – tā noteikti būs iedarbīgāka par karstu dušu.

Nepārejošais nogurums
Tas, ka gadalaiku maiņas periodos, īpaši rudenī un pavasarī, cilvēkus mēdz piemeklēt nogurums, īgnāks garastāvoklis un nelāgs noskaņojums, ir saprotami. Ja cilvēks atpūšas, izguļas un atjauno spēkus, nogurumam vajadzētu mazināties. Tomēr nogurums un miegainība var arī neatkāpties, liecinot par nopietnām veselības problēmām, piemēram, anēmiju jeb mazasinību.

Ja izjustais nogurums un miegainība ir nepārtraukti un tiem nav sezonāls raksturs, noteikti vajadzētu apmeklēt ārstu, lai noteiktu ilgstošā noguruma cēloņus un tos pēc iespējas ātrāk un labāk novērstu.