24.08.2012 19:09

Sauriešu dīķos Stopiņos ieperinājies bīstamais vēžu mēris

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pēc vietējo iedzīvotāju informācijas saņemšanas Valsts vides dienesta inspektori apskatīja Stopiņu novada Sauriešu karjera dīķus un konstatēja tur masveida vēžu bojāeju.

Kopā ar Pārtikas un veterinārā dienesta Ziemeļpierīgas pārvaldes darbiniekiem tika noķerti dīķos dzīvojošie vēži. Bioloģiskie paraugi tika nogādāti institūta "BIOR" dzīvnieku slimību diagnostikas laboratorijā. Izmeklējumi apstiprināja bažas par vēžu mēri, kas izsauca to masveida bojāeju, informē Nikolajs Liskins, Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes direktora vietnieks.

Vēžu mēris novājina saimnieka organismu, palēnina augšanu, pazemina produkcijas kvalitāti, rada masveida bojāeju. Slimība nav bīstama patērētājam, tā mazina tikai pašu vēžu aizsardzības spēju un produkcijas kvalitāti.

Jānorāda, ka vēžu mēris ļoti viegli izplatās, ja vēžus, zivis vai zvejas rīkus pārvieto no ūdenstilpes, kur konstatēta slimība, uz citām ūdenstilpēm. Tādēļ atbildīgie dienesti iesaka makšķerniekiem neķert un nepārvietot zivis mājas dīķos un citās ūdenstilpēs no Stopiņa novada Sauriešu dīķiem.