16.08.2012 21:41

"Ātrie" atzīst pieļautu kļūdu izsaukumā pie grūtnieces Olainē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Ātrie" atzīst pieļautu kļūdu izsaukumā pie grūtnieces Olainē www.foto.delfi.lv

Skaidrojot gadījumu, kad Olainē mediķu kavēšanās dēļ dzemdības sievietei bija spiests pieņemt jaundzimušā bērna tēvs, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nenoliedz, ka ir kavējies un izsaukuma pieņemšanas dispečers neprecīzi ir informējis izsaucēju par mediķu ierašanās laiku.

 

NMPD gan uzsver, ka ne visos gadījumos ir iespējams ierasties laikā. Dienesta Komunikācijas nodaļas speciāliste Inga Vītola pastāstīja, ka 30. jūnijā dienests tiešām saņēma izsaukumu uz dzemdībām Olainē, un brigāde izsaukuma vietā ieradās ar kavēšanos – 29 minūšu laikā no brīža, kad NMPD dispečercentrā tika saņemts zvans.

Ministru kabineta (MK) noteikumi paredz, ka NMPD brigādēm 75 % gadījumu pie pacientiem jānokļūst laikā – pilsētās 15 minūšu laikā, bet lauku teritorijās 25 minūšu laikā. NMPD atzīst, ka izsaukuma pieņemšanas dispečers neprecīzi informēja izsaucēju par mediķu ierašanās laiku izsaukumā un par to atvainojas.

I. Vītola skaidroja, ka Olainē pastāvīgi dežurē tikai viena NMPD mediķu brigāde, kura nodrošina palīdzību ne tikai pilsētā, bet arī visa novada teritorijā dzīvojošajiem. Attiecīgā izsaukuma laikā šī mediķu brigāde bija izsaukumā Olaines novada Jāņupē un sniedza palīdzību kādam vīrietim, kuram bija pēkšņi kļuvis slikti.

Tuvākā brīvā mediķu brigāde bija Rīgā, kas arī tika nosūtīta, taču drīz pēc izsaukuma saņemšanas atbrīvojās arī Olaines mediķu brigāde un izsaukums tika pāradresēts tai, jo, vērtējot operatīvo situāciju, bija skaidrs, ka tā atradās tuvāk un varēja ierasties ātrāk nekā brigāde no Rīgas, pamatoja NMPD.

2011. gada NMPD brigāžu operativitātes rādītāji liecina, ka MK noteiktie normatīvi tiek izpildīti. Pērn pilsētās brigādes laikā līdz 15 minūtēm pie pacientiem ieradās 90 % gadījumu, bet lauku teritorijās līdz pat 80 % gadījumu. Tāpat NMPD analizē visus gadījumus, kad brigāde neierodas izsaukuma vietā noteikumos paredzētajā laikā.

I. Vītola minēja, ka ir vairāki iemesli, kas ietekmē brigādes savlaicīgu nokļūšanu pie pacienta, piemēram, līdzīgi kā pieminētajā gadījumā, – ja tuvākā brigāde ir aizņemta citā izsaukumā un tuvumā nav citas brīvas brigādes, uz izsaukumā jāsūta brigāde, kura atrodas tālāk no izsaukuma vietas.

Viena no problēmām savlaicīgai neatliekamās palīdzības saņemšanai ir arī tā sauktie sekundārie izsaukumi – izsaukumi pie iedzīvotājiem, kuriem vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos palīdzību būtu bijis jāsaņem ambulatori pie sava ģimenes ārsta vai pašam vēršoties tuvākajā ārstniecības iestādē, vēsta portāls "Diena.lv".