05.08.2012 12:18

Neiesaka peldēties Tumšupē Ropažu novadā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jūlija beigās veiktās peldūdens kvalitātes pārbaudes liecina, ka mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ nav ieteicams peldēties Salacgrīvas novada Salacgrīvas pludmalē, bet Ropažu novada Tumšupē peldēties neiesaka.

Pārējās 45 oficiālajās peldvietās peldūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts, BNS norāda Veselības inspekcijas pārstāve Ineta Želve.

Ieteikums nepeldēties noteikts Tumšupes peldvietā pie mājām "Zītari", Ropažu novadā, kur peldvietas ūdens paraugā konstatēts paaugstināts zarnu nūjiņu daudzums, kas liecina par fekālā piesārņojuma klātbūtni. Jūnijā ieteikums nepeldēties bija noteikts Ogres upē peldvietā "Pie Krastiem" Madlienas pagastā, Ogres novadā. Pārējās neoficiālajās peldvietās peldēšanās ierobežojumi līdz šim nav bijuši noteikti.

Želve vēl piebilda – lai arī pašlaik oficiālajās peldvietās zilaļģu klātbūtne nav konstatēta, tomēr, ņemot vērā labvēlīgos laika apstākļus, kas veicina zilaļģu vairošanos, un arī turpmāk prognozēto karsto laiku, inspekcija aicina iedzīvotājus izvērtēt peldvietas drošību, īpaši attiecībā uz zilaļģēm.

Zilaļģu savairošanos tādā koncentrācijā, kas varētu apdraudēt peldētāju veselību, lielāka iespējamība novērot ir iekšzemes ūdeņos, it īpaši ezeros un dīķos. Arī jūras ūdeņos zilaļģes ir sastopamas, taču parasti to apmērs piekrastē nav liels un tās reti tiek izskalotas krastā.

Veicot peldvietas ūdens apskati, būtu jāņem vērā, vai ūdenī nav redzami mazi zaļi vai dzeltenīgi punktiņi, bet, jo lielākā koncentrācijā zilaļģes savairojas, jo ūdens kļūst biezāks, duļķaināks, krāsa var būt izteikti zaļa, var būt arī dzeltenīga vai dzeltenbrūna. Ūdens var pārklāties ar zilganzaļu plēvi, un tam parādās neraksturīga smaka.

Ūdens kvalitāti 46 oficiālajās jūras un iekšzemes peldvietās Veselības inspekcija pārbauda visu peldsezonu – no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Nākamās plānveida analīzes tiks veiktas augusta beigās.