02.08.2017 14:31

Kāpēc viņi kož? Svarīgākās lietas, kas jāzina, satiekot svešu suni

Autors  mammamuntetiem.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kāpēc viņi kož? Svarīgākās lietas, kas jāzina, satiekot svešu suni pixabay.com

Ik gadu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā sniedz palīdzību bērniem, kas cietuši no pašu mīļo mājdzīvnieku kodumiem. 2016. gadā reģistrēti 337 kodumi, no tiem suns iekodis 214 gadījumos. Mediji par nelaimēm raksta tad, kad noticis tiešām kaut kas dramatisks – bērns ir sakropļots vai gājis bojā.

Kāpēc suns kož, kā rīkoties, lai neizprovocētu dzīvnieka uzbrukumu, un kas jādara, ja suns kļūst agresīvs, raksta portāls Cbsnews.com.


1. Ne vienmēr suns kož, jo ir agresīvs. Suns var iekost tāpēc, ka ir nobijies un jūtas apdraudēts. Uzbrukums ir viens no pašaizsardzības mehānismiem.
2. Biežāk cilvēkus un citus suņus sakož nekastrēti suņi dzimumaktivitātes periodā.
3. Suņi ir teritorijas dzīvnieki, kuriem iedzimta ir vēlme aizstāvēt savu teritoriju, tāpēc viņi var kost, ja tiek aiztiktas viņu mantas, ēdiens vai iemīļotā rotaļlieta.
4. Iekost var suns, kas ir negaidīti iztraucēts no nodarbes vai ja viņam kāds negaidīti ir pietuvojies no sāna vai aizmugures, bet viņš to nav dzirdējis vai pamanījis.
5. Ja suns nav socializēts, proti, izgājis suņu skolu, ir lielāka iespēja, ka viņš iekodīs.

Kā uzvesties nepazīstama suņa klātbūtnē

∙ Saņem piekrišanu no saimnieka, ka drīksti sunim pieskarties vai to paglaudīt.
∙ Glaudot suni, turi plaukstas pirkstus kopā. Glaudi lēnām ar plaukstu uz leju, spalvas augšanas virzienā. Ļauj sunim apostīt tavu roku un iepazīties ar to.
∙ Sagaidi, ka suns piekrīt kontaktam. Suns to izrāda šādi – noliec galvu, paceļ ausis, pietuvojas tuvāk. Ja suns pieglauž ausis vai ierūcas, labāk suni neaiztikt.
∙ Nepieskaries suņa vēderam, astei, ausīm.

Nepareiza rīcība, kontaktējoties ar svešu suni

∙ Nevicinies ar koku, rokām, kājām. Straujas kustības suņus uzbudina un palielina viņu agresivitāti.
∙ Neskrien pretī nepazīstamam sunim.
∙ Neskaties sunim acīs, neatrodies vienā acu līmenī ar suni un nesmaidi svešam sunim. Kad cilvēks smaida un ir redzami viņa zobi, suns to uztver kā apdraudējumu, tāpēc mēģināt sevi aizstāvēt.
∙ Nemēģini "pārsteigt" suni, kad viņš ir aizmidzis. Pašaizsardzības nolūkā pirmā reakcija būs kodiens tuvākajam cilvēkam.
∙ Neignorē suņa brīdinājuma signālu. Ja suns rūc, kad tuvojies, tas ir draudīgs brīdinājums nenākt tuvāk. Nāksi tuvāk, esi gatavs kodienam, un pats būsi vainīgs.
∙ Nepiemēroti pieskārieni. Nevienam sunim nepatīk, ja pieskaras viņa ausīm, astei un kājām. Mājas suņiem patīk, ja viņiem kasa vēderu, bet parasti tā ir pakļaušanās un uzticēšanās poza. Nekad nemēģini to darīt svešam sunim.

Ko darīt, ja nonāc kontaktā ar agresīvu suni
∙ Saglabā mieru un esi pēc iespējas nosvērtāks. Neskrien, jo suns tāpat būs ātrāks un tevi panāks.
∙ Atkāpies atmuguriski un nepagriez agresīvam sunim muguru.
∙ Ja atrodies uz zemes, apgulies un ieņem embrija pozu, proti, saraujies čokurā, apsedzot galvu ar rokām, pirkstus ievelc dūrē, lai tie būtu pasargāti.
∙ Izvairies no acu kontakta. Skatīšanās tieši acīs sunim nozīmē izaicinājumu.
∙ Nesmaidi sunim, lai viņš neredz tavus zobus.
∙ Runājot centies, lai balss ir maiga un klusa. Skaļas, griezīgas balsis un skaņas suni uzbudina un palielina viņa agresiju.
∙ Ja suns tomēr kož, centies viņu negrūst prom. Ja iespējams, saglabā mieru, jo asa pretreakcija vēl vairāk sadusmos dzīvnieku.
∙ Mēģini nolikt starp sevi un suni kādu priekšmetu – jaku, divriteni, somu.
∙ Nesit sunim. Tas situāciju padarīs vēl sliktāku.

Kā mazināt sava mājas suņa agresivitāti
∙ Kastrē vai sterilizē suni, ja nav domāts par sugas turpināšanu. Suņi, kuriem ir dzimumtieksme, ir vairāk teritoriāli, agresīvi un tendēti uz savas vides aizsargāšanu.
∙ Nespēlē ar suni spēles, kurās viņš kaut teorētiski var uzvarēt. Vienreiz uzvarējis savu saimnieku, suns var sākt uztver viņu kā zemāku bara dzīvnieku.
∙ Nekad pret suņa saimnieku neizturies rupji un uzbrūkoši, jo suns metīsies savējo aizstāvēt un var iekost.
∙ Apmeklē ar suni suņu skolu, kur viņš iemācīsies socializēties un adekvāti uzvesties suņu un citu cilvēku klātbūtnē.
∙ Necenties atņemt sunim ēdienu laikā, kad viņš ēd. Tā ir visbiežāk sastopamā situācija, kāpēc suns iekož.
∙ Ja mājās dzīvo vairāki suņi, sagādā pietiekami daudz rotaļlietu. Tad viņiem nebūs jādalās ar mantām un tas mazinās suņu agresiju vienam pret otru.
∙ Neļauj sunim klaiņot vienam vai bez pavadiņas.